Iracké jednotky sú už len pár kilometrov od Mósulu

TA3 TASR
23.10.2016 21:56

Iracká armáda je už len 5 kilometrov od Mósulu. Spolu s kurdskými Pešmergami oslobodila už desiatky dedín a menších miest. Najnovšie sa spojeneckým jednotkám podarilo postúpiť v meste Bašika, pri ktorom sa nachádza základňa irackej armády.

Generálmajor z irackých špeciálnych jednotiek Hajdár Fádhil zas informoval, že takisto zaútočili na mesto Bašíka: obkľúčili ho a obsadili niektorého jeho časti. Dodal, že Kurdi obsadili dve dediny neďaleko Bašíky a malú šiitskú svätyňu v tejto oblasti.

Bašíka sa nachádza pri rovnomennej vojenskej základni, na ktorej zhruba 500 tureckých vojakov cvičí sunnitských a kurdských bojovníkov pre ofenzívu na Mósul.

Prítomnosť tureckých vojakov však hnevá vládu v Bagdade, ktorá tvrdí, že nikdy nedala Turecku povolenie na vyslanie svojich vojakov do Iraku; preto žiada ich odchod z krajiny. Turecko to ale odmieta s tvrdením, že jeho armáda hrá dôležitú úlohu pri dobytí Mósulu.

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala v pondelok a očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do krajiny z roku 2003. Iracká armáda sa snaží postupovať na Mósul z juhu, kurdské polovojenské jednotky péšmarga z východu a severu. Operáciu podporuje letecky koalícia vedená Američanmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok