V parlamentných voľbách Litvy zvíťazila opozičná agrárna strana

TA3 TASR
24.10.2016 07:42

Litovská únia roľníkov a zelených zvíťazila v parlamentných voľbách v pobaltskej krajine. Opozičná strana z politického stredu obsadí po nedeľňajšom druhom kole hlasovania 54 zo 141 kresiel v parlamente, oznámila po sčítaní všetkých hlasov volebná komisia.

Chcú vytvoriť novú koalíciu

Druhou najsilnejšou stranou s 31 poslancami bude konzervatívna strana Vlastenecký zväz-Litovskí kresťanskí demokrati. Vládnuca Litovská sociálnodemokratická strana doterajšieho premiéra Algirdasa Butkevičiusa skončila tretia so ziskom 17 mandátov. Sklamaním boli voľby aj pre dvoch koaličných partnerov sociálnych demokratov: strana Poriadok a spravodlivosť a Strana práce získali osem a dve kreslá, informovala agentúra DPA.

LVŽS už deklarovala víťazstvo a oznámila, že začne rokovania o vytvorení novej koalície. Jej predseda Ramúnas Karbauskis uviedol, že môže ísť o stredoľavú alebo stredopravú vládu, no tiež širokú koalíciu. Karbauskis, 46-ročný milionársky podnikateľ v poľnohospodárstve, však podľa agentúry AP zdôraznil, že sám funkciu premiéra neprevezme.

Korupčné škandály

Už po prvom kole volieb pred dvoma týždňami bol považovaný úspech opozičného tábora za pravdepodobný. Vtedy sa rozhodlo o 70 parlamentných kreslách na základe kandidátok politických strán a troch priamych mandátoch, o zvyšných 68 poslancoch volených v jednomandátových obvodoch definitívne rozhodli voliči v druhom kole.

Premiér Butkevičius, ktorého sociálni demokrati stáli na čele koaličnej vlády od roku 2012, priznal slabé vyhliadky už v nedeľu pri odovzdávaní hlasu. "Myslím si, že so 70-percentnou budeme pôsobiť v opozícii," vyhlásil.

Jeho vládu zasiahlo v uplynulých mesiacoch viacero korupčných škandálov a bola obviňovaná z neschopnosti oživiť stagnujúcu ekonomiku i zodpovednosti za výrazný nárast cien po prijatí eura. Volebná komisia uviedla, že na druhom kole sa zúčastnilo takmer 40 percent z približne 2,5 milióna oprávnených voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok