Prímerie v Jemene skončilo, obe strany si vybrali boj

TA3 TASR
23.10.2016 09:30

Najnovšie prímerie v Jemene, vyhlásené predbežne na tri dni, prestalo platiť v sobotu o 23.59 h miestneho času, a to i napriek výzve zástupcu OSN na jeho predĺženie. Zdroje blízke jemenským povstalcom či vláde krátko pred skončením prímeria uviedli, že s možným predĺžením nesúhlasila ani jedna strana.

Prímerie bolo účinné

Osobitný vyslanec OSN Ismáíl uld Šajch Ahmad vyzval strany jemenského konfliktu, aby pokračovali v dodržiavaní pokoja zbraní najmenej ďalších 72 hodín. Prímerie v uplynulých dňoch bolo podľa neho vcelku účinné, aj keď boli z viacerých regiónov hlásené porušenia.

Ahmad zároveň poznamenal, že prerušenie bojov umožnilo personálu OSN doručiť potraviny a inú humanitárnu pomoc do niekoľkých oblastí, ktoré boli predtým nedostupné. Podľa agentúry AP tiež vyjadril nádej, že ak bojujúce strany pristúpia na predĺženie prímeria, povedie to k definitívnemu ukončeniu občianskej vojny.

 

Tisíce mŕtvych civilistov

V Jemene proti sebe bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia a sily lojálne medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktoré od marca 2015 náletmi podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou. Húsíovia ovládajú najmä územia na severe Jemenu a od roku 2014 hlavné mesto Saná. Hádího baštou je prístavné mesto Aden ležiace na juhu krajiny.

Od marca 2015 zahynulo v Jemene vyše 4000 civilistov a svoje domovy boli nútené opustiť viac ako tri milióny obyvateľov krajiny. Opakované pokusy o ukončenie bojov zakaždým stroskotali. Predchádzajúce prímerie bolo vyhlásené v apríli a vyústilo do neúspešných mierových rozhovorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok