Sudca udelil mužovi za sex s dvanásťročnou dcérou symbolický trest

TA3 ČTK
22.10.2016 14:28

Už viac ako 85.000 podpisov sa v americkom štáte Montana zhromaždilo pod petíciou požadujúcou odvolanie sudcu, ktorý potrestal štyridsaťročného muža za sex s dvanásťročnou dcérou len na 60 dňami v okresnom väzení.

Sudca udelil mužovi za sex s dvanásťročnou dcérou symbolický trest
SITA/AP

Dohoda odporúčala trest 25 rokov

Spravodlivosť podľa autorov petície dostala v tomto prípade na frak a systém sa na obeť vykašľal. Okresný sudca John McKeon sa podľa stanice BBC bráni, že proti uväzneniu násilníka sa stavala matka aj babička obete. Súčasťou trestu je aj podmienečné odsúdenie na 30 rokov za mrežami.

Obvinený uzavrel so štátnym žalobcom dohodu, v ktorej sa priznal k jedinému ťažkému zločinu, incestu, a na oplátku boli stiahnuté ďalšie dve obvinenia. Dohoda odporúčala, aby násilník strávil za mrežami 25 rokov.

Sudca sa obhajuje, že mu dohoda dovoľovala vymerať nižší trest, ak znalec odporučí nápravu násilníka v miestnej komunite. A to sa podľa súdnych dokumentov aj stalo, bez námietok prokurátora.

Matka obete sa prihovorila za manžela

Sudca citoval list matky zneužitého dievčaťa, ktorá síce zločin označila za obludný, ale prihovárala sa za zhovievavosť. "Potrebuje pomôcť, nie byť zavretý na 25 rokov. Má dvoch synov, ktorí ho stále milujú a potrebujú otca... Nie je obluda, ale muž, ktorý bude pykať," napísala. Babička obete písala, že je hrozné, čo obvinený spáchal vnučke, ale že synovia budú otcovým uväznením trpieť. Obeť sa podľa súdnych záznamov nezúčastnila vynesenia verdiktu, ani na súde nevypovedala.

Rozsudok zahŕňa aj ďalšie ustanovenia, vrátane toho, že sa odsúdený musí verejne zaregistrovať ako sexuálny násilník, podstúpiť terapiu a zaplatiť dcére liečebné výdavky.

Odvolanie sudcu v Montane vyžaduje hlasy dvojtretinovej väčšiny miestnych zákonodarcov, alebo odporúčania príslušnej komisie pri najvyššom súde. Sudca McKeon sa vraj ale po 22 rokoch strávených v sudcovskom kresle chystá koncom novembra odísť do penzie, poznamenala stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok