Francúzsko stanovilo deň, kedy začne likvidovať Džungľu

TA3 TASR
21.10.2016 23:22

Francúzsko začne v pondelok s likvidáciou utečeneckého tábora pri meste Calais na severe krajiny, známeho aj pod označením Džungľa. Migrantov by mali autobusy previezť do záchytných zariadení v rôznych častiach krajiny, informovalo ministerstvo vnútra v Paríži.

Týždňová akcia

Tábor neďaleko Lamanšského prielivu, v ktorom podľa najnovších informácií žije okolo 6500 migrantov, by sa v celom rozsahu mal stať minulosťou. Francúzsko začne  s likvidáciou utečeneckého tábora v pondelok. Na týždňovej akcii sa bude podieľať asi 1250 policajtov, uviedla tlačová agentúra DPA.

V Calais sa už niekoľko rokov zhromažďujú ľudia, ktorí sa chcú ilegálne dostať z Francúzska do Veľkej Británie. Tábor, ktorý tvoria stany, chatky, ale medzičasom aj štátom financované kontajnery, tam vznikol začiatkom roka 2013.

Situácia v oblasti sa však niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku stala aj politicky výbušná a delikátnosť likvidácie tábora si uvedomujú aj na parížskom ministerstve vnútra, vyplýva z ohlásenia. "Nechceme byť nútení použiť násilie," ubezpečili.

Migrantov budú odvážať autobusy

Všetci vo Francúzsku si ešte pamätajú zrážky, ku ktorým došlo začiatkom roka pri čiastočnej likvidácii tábora. Terajšiu operáciu avizovali už začiatkom septembra a dlhodobo ju pripravovali. Značný počet ľudí je pripravený opustiťCalais, uviedol predstaviteľ francúzskeho úradu pre utečencov a naznačil, že práca prináša svoje ovocie.

Tímy sociálnych pracovníkov by o priebehu likvidácie mali utečencov informovať už v nedeľu. Iba na prvý deň bude pripravených 60 autobusov, ktoré by mali odvážať migrantov do rôznych útočísk. Od utorka by sa potom malo začať s demoláciou medzičasom opustených príbytkov.

Počet záchytných zariadení vo Francúzsku by sa v nasledujúcich dňoch mal zvýšiť z viac ako 160 na až 450 s kapacitou vyše 7500 miest. Práve tam by na limitované obdobie mali nájsť útočisko migranti, avšak tí, ktorí nebudú mať právo na azyl, nebudú môcť zostať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok