Cibulková si zmeria sily s Kerberovou, Halepovou a Keysovou

TA3 SITA TASR
21.10.2016 13:41

Nemecká líderka svetového rebríčka Angelique Kerberová, Rumunka Simona Halepová a Američanka Madison Keysová budú súperkami slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej v základnej Červenej skupine.

Cibulkovej debut

Žreb na koncoročnom výberovom šampionáte BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure rozdelil aktérky do štyroch výkonnostných košov po dvoch hráčkach.

V základnej Bielej skupine singla budú hrať poľská obhajkyňa trofeje Agnieszka Radwanská, Češka Karolína Plíšková, Španielka Garbine Muguruzová-Blancová a jedna z dvojice Johanna Kontová (V. Brit.), Svetlana Kuznecovová (Rus.). Britka je momentálne držiteľkou poslednej miestenky, Ruska ju vytlačí pod čiaru do úlohy prvej náhradníčky, ak získa titul na Kremeľskom pohári v Moskve (už je v piatkovom semifinále).

Debutantka medzi elitou Cibulková pravdepodobne bude hrať už v nedeľu 23. októbra (o 11.00 h SELČ alebo 13.30 h SELČ), a to s Kerberovou. Termín vyplýva zo skutočnosti, že Kuznecovová by v prípade postupu do sobotňajšieho finále v ruskej metropole mala extrémne málo času na presun, takže 23. októbra asi začne Červená skupina. Definitíva však bude známe až neskôr aj s prihliadnutím na vývoj v Moskve.

Vyrovnaná bilancia

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková má proti 28-ročnej ľavorukej hrdinke Australian Open aj US Open a už istej jednotke koncoročného počítačového poradia Kerberovej bilanciu 4:4, pričom ťahá šnúru štyroch nezdarov. Naposledy neuspela vlani v októbri v Pekingu (1:6, 4:6). S 25-ročnou finalistkou Roland Garros 2014 Halepovou stojí 3:2, ale neuspela v najčerstvejšej konfrontácii v máji vo finále na antuke v Madride (2:6, 4:6). S 21-ročnou Keysovou zaostáva 0:3, minulý rok v januári v Brisbane prehrala 5:7, 2:6.

Osmička aktuálneho dlhodobého hodnotenia pre nasadzovanie Cibulková nadobudla šampionátovú definitívu prostredníctvom celkového triumfu v minulotýždňovom Linzi. Do dejiska odcestovala v utorok. Je štvrtou Slovenkou medzi elitou, treťou vo dvojhre, prvou po deviatich rokoch. V roku 1996 si zahrala Karina Habšudová, v sezónach 2002 a 2007 Daniela Hantuchová, na ročníku 2002 vo štvorhre Janette Husárová (získala trofej po boku Rusky Jeleny Dementievovej).

"Chcem si na šampionáte dobre zahrať a aj niečo uhrať. Je to pre mňa ďalší z míľnikov v kariére, ale priznám sa, predtým som ´Turnaj majsteriek´ nikdy extra príliš neriešila. Mala som iné ciele: úspechy na grandslamových podujatiach či byť vysoko v rebríčku. Faktom je, že to bude pre mňa niečo nové. Dúfam, že keď sa vrátim, tak poviem, že to chcem zažiť znovu," povedala Cibulková na pondelňajšej bratislavskej tlačovej besede. Ak by prehrala všetky tri zápasy v skupine, odniesla by si 375 bodov do renkingu a štartovné 151 000 USD brutto.

Podľa trénera Mateja Liptáka žiadna zo súperiek v Singapure nie je pre Cibulkovú v súčasnej hernej pohode a mentálnom nastavení strašiakom: "To určite nie... Ten turnaj môže vyhrať ktokoľvek, šance sú na konci dlhej a náročnej sezóny prakticky rovnaké pre všetky hráčky. Preto si ani nevyberáme dopredu súperky. Uvidíme, čo nám prinesie žreb."

Ocenenie Návrat roka

Slovenska si na okruhu WTA vyslúžila tiež ocenenie Návrat roka 2016. Rozhodli o ňom fanúšikovia prostredníctvom hlasovania na oficiálnej stránke Ženskej tenisovej asociácie. Cibulková sa vďaka konštantným výkonom počas celej sezóny vyšvihla vo svetovom rebríčku na ôsme miesto, čo je jej kariérne maximum.

Po Australian Open pritom klesla až na 66. priečku. Cibulková v roku 2016 získala tri turnajové tituly, keď nenašla premožiteľku v poľských Katoviciach, anglickom Eastbourne ani v rakúskom Linzi. V Acapulcu, Madride a Wu-chane postúpila až do finále.

Na grandslamovej scéne sa jej najviac darilo na tráve vo Wimbledone, kde po heroickom víťazstve nad Poľskou Agnieszkou Radwaňskou postúpila do štvrťfinále. V roku 2016 si zatiaľ na konto pripísala päť víťazstiev nad hráčkami svetovej Top ten. Cibulkovej konkurentkami v boji o ocenenie Návrat roka boli Američanky Vania Kingová so Shelby Rogersovou, Lotyška Anastasija Sevastovová a Ruska Jelena Vesninová.

Cibulková získala 26 hlasov, v poradí druhá Sevastovová 12. "Ocenenie Návrat roka je pre mňa ďalšia pekná odmena za celú sezónu, počas ktorej som podávala konštantné výkony. Po Australian Open som vo svetovom rebríčku WTA klesla do siedmej desiatky. O to viac si cením, že sa mi podarilo vrátiť späť do Top ten medzi svetovú špičku," povedala zverenka trénera Mateja Liptáka.

Bez Sereny

Na turnaji bude chýbať americká dvojka dlhodobého renkingu pre nasadzovanie a hrdinka "Masters" 2001, 2009, 2012, 2013 a 2014 Serena Williamsová, ktorá sa síce kvalifikovala, ale zo zdravotných dôvodov stornovala svoj štart. 

Vo dvoch skupinách tradične bude hrať každá s každou. Prvé dve postúpia do "krížového" semifinále. Šampiónka vo dvojhre si môže zarobiť až 2 360 000 USD (podľa bilancie v základnej skupine), dobyvateľky štvorhry získajú spoločných 500 000 USD. Maximálne možné renkingové prídely sú zhodne 1500 bodov. 

Vo štvorhre sa tretí raz predstaví osem párov namiesto štyroch, ale - na rozdiel od sezóny 2015 a v zhode s ročníkom 2014 - sa bude hrať vyraďovacím spôsobom namiesto skupinového. Do diania sa zapoja tandemy Caroline Garciová, Kristina Mladenovicová (Fr.), Martina Hingisová, Sania Mirzová (Švaj./India), Bethanie Matteková-Sandsová, Lucie Šafářová (USA/ČR), Jekatarina Makarovová, Jelena Vesninová (Rus.), Čchan Jüng-ťan, Čchan Chao-čching (Taiw.), Tímea Babosová, Jaroslava Švedovová (Maď./Kaz.), Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká (ČR) a Julia Görgesová, Karolína Plíšková (Nem./ČR). Deblistky budú hrať o Martina Navratilova Doubles Trophy. V singli je v hre Billie Jean King Trophy. 

Výsledok piatkového žrebu zloženia základných skupín dvojhry:

Červená skupina: 
Angelique Kerberová (Nem.-1) 
Simona Halepová (Rum.-3) 
Madison Keysová (USA-6) 
Dominika Cibulková (SR-7) 

Biela skupina: 
Agnieszka Radwanská (Poľ.-2) 
Karolína Plíšková (ČR-4) 
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-5) 
Johanna Kontová (V. Brit.-8) alebo Svetlana Kuznecovová (Rus.-8) 

Bilancia Cibulkovej so všetkými možnými súperkami na šampionáte (vrátane vyraďovacej fázy):

Kerberová 4:4 
A. Radwanská 6:6 
Halepová 3:2 
Kar. Plíšková 3:0 
Muguruzová-Blancová 0:3 
Keysová 0:3 
Kontová 1:1 
Kuznecovová 5:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok