V Bruseli rokovali o dohode s Kanadou, k podpisu však nedospeli

TA3 ČTK TASR
21.10.2016 13:14

Summit európskych lídrov v Bruseli sa skončil. Hlavnou témou rokovaní bola obchodná dohoda medzi európskou úniou a Kanadou CETA. V súvislosti s valónskym blokovaním prijatia obchodnej dohody sa vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico. Podľa neho vnútropolitické problémy v členských štátoch EÚ začínajú hýbať celou Európou.

Naďalej vidí priestor na rokovania

Napriek tomu Robert Fico stále vidí priestor na rokovania a uzavretie kompromisu a pripustil, že summit EÚ-Kanada, na ktorom malo dôjsť k podpisu dohody, by sa mohol posunúť. "Európska únia urobila všetko, čo bolo treba. Na tomto všetkom je zvláštne, že tí, čo majú zodpovednosť v krajinách, nemajú výhrady k textu dohody," povedal Fico o dohode CETA. Tá bola hlavnou témou summitu lídrov EÚ. Premiér ocenil aj korektnosť a trpezlivosť Kanady, ktorá preukázala veľký záujem, aby sa dohoda uzavrela.

Blokovanie dohody Valónskom označil za štandardný vnútropolitický boj a dodal, že "stále teraz krúti svetom jedna regionálna vláda". V súvislosti s rozdielnymi názorom belgickej federálnej vlády a Valónska na CETA uviedol: "Bohužiaľ, ukazuje sa, že nie všetko má každý pod kontrolou."

Pred aj počas summitu pokračovali rokovania valónskej vlády s Európskou komisiou. Valónsky premiér Paul Magnette rokoval aj kanadskou ministerkou obchodu Chrystiou Freelandovou. Magnette skonštatoval, že rokovania boli prínosné, ale stále nevyriešili sporné body. Valónsku na dohode prekáža mechanizmus medzinárodnej arbitráže a obáva sa nepriaznivých dôsledkov CETA v sociálnej a environmentálnej oblasti.

Témou bola aj ochrana EÚ

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril nádej, že dohoda s Valónmi by mohla byť uzavretá v najbližších dňoch. Ak by Valónsko napokon podpis dohody odobrilo, museli by to ešte potvrdiť všetky členské štáty. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov je Kanada v tomto prípade ochotná počkať do 25. októbra, čo je dva dni pred plánovaným summitom EÚ-Kanada v Bruseli.

Témou summitu Európskej rady bola aj ochrana EÚ pred nekalými obchodnými praktikami. Týka sa to najmä ochrany európskych oceliarskych firiem, ktoré sa obávajú prílevu príliš lacnej čínskej ocele z Číny. Ficopripomenul, že oceľ sa vyrába v 22 členských štátoch. Lídri sa dnes zhodli, že členské štáty do konca roka predložia návrh novely ochranných obchodných nástrojov únie.

Fico spomenul aj dohodu o voľnom obchode so Spojenými štátmi známu pod skratkou TTIP. Vyjadril obavu, že ak má únia ťažkosti schváliť dohodu CETA s Kanadou, tak "predstava rýchlej dohody so Spojenými štátmi je podstatne komplikovanejšia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok