Ceny energií vo svete majú na budúci rok výrazne narásť

TASR
21.10.2016 12:05

Ceny energií vo svete by mali na budúci rok vzrásť takmer o 25 %. Odhaduje to Svetová banka, ktorá v týchto dňoch zverejnila najnovšiu prognózu. V rámci nej zároveň zlepšila odhad vývoja cien ropy.

Ceny energií vo svete majú na budúci rok výrazne narásť
SITA/AP

Podľa Svetovej banky by barel ropy (159 litrov) mal v roku 2017 stáť v priemere 55 USD (50,09 eura). V predchádzajúcej prognóze z júla uvádzala 53 USD/barel. Reagovala tak na predbežnú dohodu najväčších producentov o obmedzení ťažby, ktorej detaily by sa mali prerokovať na zasadnutí štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu koncom novembra. Na porovnanie, tohtoročná priemerná cena ropy by podľa SB mala predstavovať 43 USD/barel, čím banka potvrdila odhad spred troch mesiacov.

Okrem ceny ropy by sa v nasledujúcom roku mali zvýšiť aj ceny zemného plynu a uhlia. Celkovo by ceny energií zahrňujúce ropu, plyn a uhlie mali vzrásť takmer o 25 %, čo je podobne ako v prípade samotnej ropy vyšší odhad než v júlovej prognóze. Vo všeobecnosti SB počíta v budúcom roku s miernym rastom cien u viacerých komodít, keďže dopyt rastie, zatiaľ čo ponuka na trhu pomaly klesá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok