Nakrútili veľkého žraloka, ktorý vtrhol do klietky s potápačom

TA3
23.10.2016 20:44

Poriadne šťastie mal člen potápačskej výpravy pri ostrove Guadeloupe neďaleko Mexika. Do klietky, z ktorej pozoroval morský život, vtrhol veľký biely žralok. Nasledujúcich 15 sekúnd rozhodlo o mužovom osude.

Nakrútili veľkého žraloka, ktorý vtrhol do klietky s potápačom
SITA/Robert Snow/OCEARCH via AP

Potápač si zachoval chladnú hlavu

Žraloka najprv lákali na kusy tuniaka. Morskému predátorovi sa ale prekvapujúco podarilo preniknúť cez mreže klietky. Uväznený žralok sa začal s veľkou silou metať a zábery dokazujú, že sa aj zranil.

Potápač v klietke patril k skúseným inštruktorom a vďaka pevným nervom sa mu podarilo vyviaznuť bez zranení. Keď žralok triasol celou kovovou klietkou, potápač zachoval pokoj, vyplával von a ukryl sa pod konštrukciou.

Kontroverzná žraločia turistika

Dospelý jedinec bieleho žraloka môže dosiahnuť až dĺžku 5 metrov. Za imidž neľútostného predátora môže predovšetkým film Čeluste, kde ho zobrazili ako krvilačný postrach pláží. V skutočnosti však žralok nebaží po človeku, nie je jeho prirodzenou korisťou.

Takzvaná žraločia turistika , teda poznávanie žralokov v ich prirodzenom prostredí, keď je potápač chránený klietkou, nie je všade povolená. Ochranári upozorňujú na fakt, že v žralokovi sa lákaním na krvavú potravu zbytočne fixuje reflex, že človek automaticky znamená aj chutný prídel potravy.

Aj autor videa potvrdil, že na prvý pohľad agresívne konanie žraloka nemuselo byť motivované útokom na človeka. Zdôraznil, že to mohla byť skôr honba za šťavnatým sústom uviazanom na lane.

Témy: Mexiko žraloci
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok