Odveta za Mósul? V irackom meste útočil Islamský štát

TA3 TASR
21.10.2016 09:52

Najmenej 16 ľudí zahynulo pri útokoch samovražedných atentátnikov v irackom meste Kirkúk. K útoku sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát.

Odpálili výbušniny na telách

Najmenej 16 ľudí vrátane dvoch občanov Iránu zahynulo pri útoku troch militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorí vtrhli do komplexu elektrárne, nachádzajúcej sa neďaleko severoirackého mesta Kirkúk.

Podľa predstaviteľa irackej polície Ahmeda Alího traja samovražední útočníci vnikli ráno do areálu rozostavanej elektrárne, vzali desiatich rukojemníkov a žiadali, aby ich zaviedli za iránskymi robotníkmi.


Jeden z rukojemníkov ich za dvoma iránskymi robotníkmi zaviedol a utiekol, čím si zachránil život. Extrémisti najprv zabili oboch Iráncov a následne aj deviatich rukojemníkov. Po príchode polície útočníci odpálili výbušniny, ktoré mali pripevnené na telách.

Útok na políciu aj elektráreň

K útoku došlo v meste Dibis ležiacom severne od Kirkúku, kde v tom čase militanti z IS zaútočili na miestnu policajnú stanicu. Kirkúk, ktorý je hlavným mestom rovnomennej provincie, sa nachádza približne 170 kilometrov juhovýchodne od mesta Mósul obsadeného Islamským štátom. 

O znovudobytie Mósulu, ktorý je v rukách islamistov od júna 2014, sa v rámci mohutnej ofenzívy od nedele usiluje iracká armáda podporovaná kurdskými silami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok