Rokovania o dohode CETA skrachovali, povedala kanadská ministerka

TA3 TASR ČTK
21.10.2016 17:18

O osude obchodnej dohody medzi Európskou úniou a Kanadou známou pod názvom CETA sa zrejme rozhodlo. Podľa kanadskej ministerky Chrystie Freelandovej rokovania medzi Kanadou, Európskou úniou a belgickým regiónom Valónsko skončili krachom.

Rokovania o dohode CETA skrachovali, povedala kanadská ministerka
SITA/AP

Uzavretiu bráni Valónsko

Rokovania medzi Kanadou, Európskou úniou a belgickým regiónom Valónsko o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou skončili krachom. V Bruseli to oznámila kanadská ministerka obchodu Chrystie Freelandová.

Uzavretiu dohody bráni postoj belgického regiónu Valónsko. "Mne i Kanade sa zdá evidentné, že Európska únia teraz nie je schopná mať medzinárodnú dohodu ani s takou krajinou ako je Kanada, ktorá zdieľa európske hodnoty," povedala Freelandová, ktorá bola podľa agentúry Reuters očividne rozladená. Svoje stanovisko povedala novinárom pred sídlom valónskej vlády.

Valónsko označilo výsledky za nedostatočné

Vlády všetkých 28 členských krajín EÚ dohodu s Kanadou podporujú, federálny kabinet Belgicko ale nemôže dať oficiálny súhlas a text podpísať bez dovolenia piatich regionálnych kabinetov, pričom frankofónne Valónsko je proti dohode.

Valónsky premiér Paul Magnette predtým znovu označil doterajšie výsledky rokovaní so zástupcami Európskej komisie a Kanady o dohode CETA za nedostatočné. "Dosiahli sme významné nové ústupky, predovšetkým v oblasti poľnohospodárstva. Najmä v oblasti arbitráží ale zostávajú problémy," uviedol Magnette vo valónskom parlamente v Namure.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker krátko pred oznámením, že rokovania skrachovali, bol pomerne optimistický. Povedal, že dúfa, že sa v najbližších dňoch podarí odmietavý postoj Valónska k zmluve CETA zmeniť. Juncker to povedal novinárom na záver summitu EÚ v Bruseli, ktorý sa zaoberal aj dohodou EÚ-Kanada. CETA by sa podľa plánu mala podpisovať budúci štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok