Šéf vyšetrovateľov Gorily uteká zodpovednosti, tvrdí Gašpar

TA3 TASR
20.10.2016 17:22

Vyšetrovateľ Marek Gajdoš, vedúci tímu, ktorý sa venuje kauze Gorila, svojím dobrovoľným odchodom zo služobného pomeru uteká pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara k odchodu Gajdoša.

Šéf vyšetrovateľov Gorily uteká zodpovednosti, tvrdí Gašpar
SITA/Jozef Jakubčo

Gašpar: Prekážky neboli kladené

"Subjektívne a účelové vyjadrenia vedúceho tímu Gajdoša v súvislosti s jeho odchodom z polície považujeme za zakrývanie skutočných dôvodov jeho odchodu," zdôrazňuje sa v stanovisku prezidenta PZ. Podľa Mareka Gajdoša počas doterajšieho vyšetrovania si určoval postup vo vyšetrovaní vedúci tímu, respektíve jeho podriadení podľa pokynov dozorového prokurátora. Nie je teda pravda, že vedúcemu tímu boli kladené nejaké prekážky, zdôraznil Gašpar v stanovisku, ktoré poskytlo oddelenie komunikácie a prevencie kancelária prezidenta Policajného zboru.

Gašpar pripomína, že na začiatku bolo prijaté rozhodnutie, že všetky kauzy, ktoré pri otvorení vyšetrovania meritórne rozhodol Gajdoš, bude aj meritórne uzatvárať. Vedúci tímu Gajdoš vie, že je potrebné vo veciach, ktoré vyšetroval, rozhodnúť, a keďže doposiaľ vykonané vyšetrovanie neprinieslo výsledky v súlade s jeho doterajšími výrokmi, necháva túto zodpovednosť na iných, píše sa v stanovisku.

Podpora špecializovaného tímu

Gašpar v stanovisku pripomína, že špecializovaný tím na vyšetrovanie kauzy Gorila bol zriadený v januári 2012. Pri jeho zriadení bolo v tíme 12 policajtov. Postupne sa počet policajtov v tíme zvyšoval podľa požiadaviek vedúceho tímu až na dvadsať. Z tímu odišlo desať policajtov, a to na vlastnú žiadosť, pre nezhody s vedúcim tímu, zdravotné dôvody či odchod do civilu. Nahradení boli inými policajtmi na základe výberu a požiadavky vedúceho tímu, vysvetľuje Gašpar.

Podľa prezidenta PZ mal tím od svojho zriadenia dostatočnú personálnu a materiálnu podporu. Členovia tímu boli niekoľkokrát odmenení finančne (23 odmien členom tímu udelil minister, 285 odmien udelili členom tímu nadriadení) a napríklad dvakrát došlo k mimoriadnemu povýšeniu, uvádza sa v stanovisku Gašpara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok