Po veľkej bitke o Mósul chcú zaútočiť na hlavné mesto kalifátu

TA3 ČTK
20.10.2016 14:52

Iracké jednotky podporované spojencami postupujú k miliónovému Mósulu v porovnaní s pôvodným plánom rýchlejšie. Francúzsky prezident Francois Hollande na rokovaniach o budúcnosti Mósulu vyzval na plánovanie ďalšej veľkej ofenzívy - na hlavné mesto "kalifátu" Rakka.

Hollande zdôraznil ochranu civilistov

Ofenzíva, na ktorej sa podieľajú iracké i kurdské sily, podľa premiéra Hajdara Abádího ukazuje, že Irak je jednotný v boji, ktorého cieľom je poraziť Islamský štát. "Sily postupujú k mestu oveľa rýchlejšie, než sme si mysleli, a oveľa rýchlejšie, než bolo v pláne tejto operácie," povedal Abádí prostredníctvom videokonferencie francúzskym predstaviteľom, ktorí v Paríži debatujú o budúcnosti Mósulu.

Schôdzku vo francúzskej metropole otvoril prezident François Hollande. Upozornil okrem iného na existenciu dôkazov, že islamskí bojovníci z irackého mesta utekajú do bašty IS v sýrskom meste Rakka. V tejto súvislosti zdôraznil, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby k tomu nedochádzalo.

Francúzsky prezident tiež zdôraznil význam dodržiavania ľudských práv a ochranu civilistov, ktorí v Mósule uviazli. Títo ľudia by podľa neho nemali byť zamenení za teroristov. K bitke je potrebné pristupovať opatrne a snažiť sa tiež poskytnúť nádej tým, ktorí pred bojom utiekli a z islamistov majú strach, dodal.

Abádí: Nedovolíme porušovanie ľudských práv

Abádí vo svojom prejave sľúbil, že bude chrániť civilistov a rešpektovať ľudské práva rôznorodej populácie, ktorá v oblasti žije. Ako uviedol, vláda "poskytuje podporu vnútorným utečencom" a otvára humanitárne koridory, ktorými môžu ľudia z Mósulu utekať. "Nedovolíme žiadne porušovanie ľudských práv," dodal iracký premiér. Zdôraznil, že bitku vedie Irak a nejde o zahraničnú inváziu. Boje však zo vzduchu podporujú lietadlá medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi.

Do bojov v okolí Mósulu sa skoro ráno zapojili aj iracké špeciálne jednotky. Islamisti sa ich postup snažia zastaviť okrem iného samovražednými atentátmi. Len počas jedného dňa jednotky pri svojom postupe na mesto Bartalla východne od Mósulu, ktoré je ovládané islamistami, odhalili najmenej štyri bomby umiestnené v automobiloch. Jedna z výbušnín explodovala po tom, čo automobil zasiahla strela z tanku. Či bol pri incidente niekto zabitý alebo zranený, nebolo známe.

Boje o Mósul vstúpili do štvrtého dňa, zúčastňujú sa ich iracké bezpečnostné sily a kurdskí pešmergovia. V meste je okolo 1,5 milióna ľudí a odhaduje sa, že IS tam má možno 5000 až 6000 svojich bojovníkov. Očakáva sa, že operácia bude trvať týždne, možno aj mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok