Fico: Zamestnávanie utečencov na Slovensku nie je aktuálne

TA3 TASR
19.10.2016 21:56

Pre Bratislavský plán potrebujeme aj sociálnych partnerov. Vyhlásil to premiér Robert Fico po skončení sociálneho tripartitného summitu v Bruseli. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera musia členské štáty okrem iného zabezpečiť, aby všetci Európania mohli využívať prijateľnú úroveň sociálnej ochrany.

Sociálny summit

Zamestnávanie utečencov nie je pre Slovensko aktuálne, v Európskej únii tomuto procesu napomáhajú sociálni partneri, zamestnávatelia a odbory. Vyhlásil to premiér Robert Fico po skončení dnešného tripartitného sociálneho summitu v Bruseli.

Ústrednou témou sociálneho summitu bolo vytváranie rastu a pracovných miest pri dodržiavaní sociálnej spravodlivosti. Sociálny summit poskytuje priestor na diskusiu medzi predstaviteľmi inštitúcií EÚ a zástupcami zamestnávateľských organizácii a odborov. Stretnutia tohto druhu sa konajú dvakrát do roka, pred marcovým a októbrovým summitom EÚ.

Slovenské predsedníctvo na tomto podujatí okrem predsedu vlády zastupoval aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Zo Slovenska sa na podujatí zúčastnil šéf Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár a predseda Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Inštitúcie EÚ zastupovali predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, podpredseda EK pre sociálny dialóg Valdis Dombrovskis a eurokomisárka pre zamestnanosť Marianne Thyssenová.

Priestor na diskusiu

Fico na spoločnej tlačovej besede pripomenul, že sociálny dialóg je nevyhnutná pracovná metóda, ktorú on používa každý deň pri svojej práci. Ocenil, že v priebehu diskusií sociálni partneri prejavili záujem o implementáciu Bratislavskej cestovnej mapy, a tiež ich iniciatívu zapojiť do tejto agendy citlivú záležitosť vyplývajúcu zo sociálneho piliera EÚ.

Na otázku o zamestnávaní migrantov, čo odznelo v rámci diskusií, Fico zdôraznil, že Slovensko je krajina, na ktorej území sa nenachádzajú migranti, a preto od neho ťažko očakávať odpovede. "Dnes sa zvýraznila dôležitá úloha sociálnych partnerov v procese integrácie utečencov do reálneho života, pretože bez zamestnávateľov takáto integrácie nie je možná," skonštatoval.

V rámci diskusií, s ohľadom na obrovský počet utečencov, ktorí prichádzajú na územie EÚ, odznelo, že je nevyhnutnosťou, aby ich integračný proces prebiehal formou investícií do ich vzdelávania a podporou trhu práce, pričom sociálni partneri majú v tomto procese dôležitú úlohu, predovšetkým pri identifikovaní potrebných znalostí a zručností pre lepšie uplatnenie utečencov na trhu práce.

Minister Richter na summite zdôraznil, že štáty EÚ musia zlepšiť spôsob fungovania trhov práce a zabezpečiť, aby všetci Európania mohli využívať prijateľnú úroveň sociálnej ochrany. Je podľa neho dôležité, aby Európska komisia konzultovala s členskými štátmi implementáciu jej odporúčaní a plnenie národných programov reforiem, kde vidí vhodný priestor na diskusiu so sociálnymi partnermi na národnej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok