Dohodu o Brexite bude schvaľovať britský parlament

TA3 TASR
18.10.2016 22:03

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú môcť "veľmi pravdepodobne" hlasovať o konečnej dohode o Brexite, ktorú Británia uzavrie s Európskou úniou. Podľa stanice BBC to na súde povedal právny zástupca vlády a úrad britskej premiérky na Downing Street 10 potvrdil, že prezentoval postoj kabinetu.

Dva roky rokovaní

Očakáva sa, že dohoda bude riešiť kontrolu migrácie a to, či Británia zostane súčasťou jednotného trhu EÚ. Rozhodnutie vlády umožniť hlasovanie parlamentu po vyrokovaní dohody s Európskou úniou podľa BBC neuspokojí kritikov prístupu premiérky Theresy Maovej k brexitu.

Tlačia na to, aby parlament hlasoval predtým, ako na budúci rok na jar začne rokovania, ale Mayová je proti tomu. Hovorí, že je na vláde, aby rozhodla, kedy bude aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa začnú dva roky rokovaní o vystúpení Británie z EÚ.


Politický komentátor BBC Norman Smith povedal, že najnovšie vyjadrenie vlády umožní, aby parlament vyrokovanú dohodu o B
rexite odmietol.

Rozhodli voliči

Britská vláda v súčasnosti vedie súdny spor o to, či by mal o aktivácii článku 50 hlasovať parlament. Vládny právnik James Eadie počas súdneho pojednávania pripustil, že "vláda sa momentálne domnieva, že je veľmi pravdepodobné, že akúkoľvek dohodu predloží na ratifikáciu" v parlamente v závere rokovaní o Brexite v roku 2019.

Ak by parlament dohodu o Brexite odmietol, Británia bude aj tak môcť vystúpiť z EÚ, povedal pred súdom Lord Pannick zastupujúci žalujúcu stranu. Británia by podľa neho buď vystúpila z EÚ bez dohody, alebo si dohodla novú. Trojdňové pojednávanie vyššieho súdu sa skončilo, dodala BBC.

Britskí voliči sa v júnovom referende rozhodli pre
brexit. Za odchod z EÚ ich hlasovalo 51,9 percenta a za zotrvanie v EÚ 48,1 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok