PR správa

Aké sú najnovšie trendy v bývaní na Slovensku?

PR
17.10.2016 14:26

Za rok 2016 zasiahla Slovensko vlna rekordného záujmu o vlastné bývanie. Čoraz viac ľudí kupuje byty, ale aj stavia rodinné domy.

Aké sú najnovšie trendy v bývaní na Slovensku?

Za všetkým treba hľadať najmä dve príčiny a to pokles úrokových sadzieb a pomerne stabilné ekonomické prostredie. To všetko má za následok najmä dva fenomény - rekordný dopyt po bytoch vo väčších mestách a veľký záujme o stavanie rodinných domov v satelitných mestečkách v blízkosti väčších miest.

Preferencie sa nemenia, ceny áno

Bývanie na Slovensku bolo posledných niekoľko desaťročí poznamenané masívnou výstavbou panelákových bytov a bytoviek, tzv. panelákov. Tento trend nie je na ústupe, avšak prispôsobil sa modernej dobe. Dnes už nenájdete na jednej ulici dva rovnaké bytové domy a architekti nechávajú svojej fantázii voľný priechod. To sa samozrejme prejavuje aj na cenách.

Okrem bytov stúpa záujem aj o rodinné domy a to buď na okraji miest alebo v ich tesnej blízkosti. V tomto prípade už oveľa viac rozhoduje vzdialenosť a občianska vybavenosť, hoci to ešte stále závisí dosť aj od ceny. Aktuálny nedostatok domov však spôsobuje, že niektoré novostavby sú veľmi predražené, pretože ľudia sú ochotní zaplatiť za to, čoho je málo.

Veľmi zaujímavým fenoménom je postupná zmena preferencií za posledné roky ohľadom veľkosti bývania. Súvisí to asi aj s finančnou situáciou rodín a priemernými platmi - dnes ľudia hľadajú už viac priestrannejšie bývanie, v prípade bytov väčšie balkóny či dokonca aj menšie terasy, v prípade domov rozhoduje veľkosť terasy a aj celkovo veľkosť pozemku.

Nielen vonkajšok, ale aj vnútro

Napríklad Ikea ako symbol moderného vybavenia už nie je jediná. Áno, stále je populárna a stále ponúka kvalitný nábytok aj chytré doplnky, no dnes je ponuka už natoľko rozmanitá, že ľudia si dávajú záležať čoraz viac na vnútri. Výnimočné nie je ani to, ak v domácnosti nájdete napríklad bytové doplnky alebo bytový textil vyrobený ručne a nie z bežného obchodu.

Do popredia sa dostávajú aj moderné technológie a pojmy inteligentná domácnosť alebo inteligentná elektroinštalácia už vôbec nie sú len otázkou sci-fi alebo zahraničných luxusných sídiel. Ovládanie vykurovania cez WiFi, diaľkové ovládanie ostrekovania trávnika alebo elektrické žalúzie s automatickým stmievaním prostredníctvom senzoru sa stávajú štandardom aj u nás.

Kvalita začína rozhodovať

Pozitívnym fenoménom je, že čoraz viac ľudí sa začína rozhodovať pre kvalitnejšie bývanie a to už od základov - čiže stavebných materiálov. Dôležitejšia začína byť aj poloha, okolie, občianska vybavenosť a celkovo atmosféra nového bývania, čo vytvára tlak najmä na developerov a stavebné firmy, aby dokázali splniť náročnejšie podmienky, ktoré však zvyšujú životný komfort.

Ľudia začínajú už chápať aj rozdiely medzi lacnou a nekvalitnou prácou alebo nábytok a vedia, že menšie investície na úvod znamenajú obvykle väčšie investície počas samotného bývania a užívania nehnuteľnosti. Tento moment sa v našej oblasti vyskytuje prvýkrát v ére samostatnosti a ukazuje na to, že ľudia už začínajú viac vnímať súvislosti.

Zaujímavým fenoménom v bývaní je, že napríklad ľudia, čo sa 10 rokov dozadu sťahovali ďalej od Bratislavy, sa vracajú naspäť, pretože každodenné cestovanie a nižší komfort ich nútia prehodnotiť pôvodné zámery - najmä vidinu výmeny panelákového bytu za rodinný dom.

Bývanie komplexne od A po Z

Ak sa zaujímate o tému bývania všeobecne a zaujíma vás napríklad aj to, aké sú trendy v štýloch, zariadení a samotnom bývaní, odporúčame vám najmä internet. Na Slovensku funguje viacero veľkých webových portálov zameraných na bývanie, pričom informačne obsiahlym je napríklad aj portál BývanieJeHra.sk, kde nájdete všetko o bývaní v byte aj v dome.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok