Pekári a cukrári sa sťažujú, z trhu ich vytláča mrazené pečivo

TASR
14.10.2016 19:15

Rada pekárov a cukrárov spísala memorandum na zastavenie nekalých obchodných praktík, ktoré ich tlačia do straty. Situácia podľa rady je v ich odvetví kritická. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Pekári a cukrári sa sťažujú, z trhu ich vytláča mrazené pečivo
SITA/Marko Erd

Obchodné praktiky reťazcov

Hrozba zatvárania niektorých prevádzok, nedostatok kvalifikovaných a nekvalifikovaných zamestnancov, zvyšujúci sa podiel predaja mrazeného pečiva z dovozu na úkor čerstvých pekárenských výrobkov, ale aj problém dostať pečivo do obchodov za ceny prijateľné pre pekárov je podľa nej stručnou charakteristikou nepriaznivého stavu, v akom sa momentálne nachádza tento potravinársky sektor.

Rada pekárov a cukrárov sa podľa Holéciovej preto rozhodla prísť s memorandom, ktorým chcú poukázať na spomínané vážne problémy. Podľa rady spočíva riešenie aj v dodržiavaní zákona o cenách, teda aby obchod nenakupoval od dodávateľov tovar za ceny, ktoré sú pod ekonomicky oprávnenými nákladmi. "Ak sa totiž nedohodneme na tom, že obchodné reťazce nám budú platiť za pekárenské výrobky a chlieb ceny aspoň na úrovni ekonomicky oprávnených nákladov, tak reálne hrozí, že nebudeme môcť ďalej vyrábať," uviedli predstavitelia Rady pekárov a cukrárov.

Holéciová pripomenula, že nekalé obchodné praktiky niektorých obchodných reťazcov zásadne ovplyvňujú rentabilitu odvetvia a umelo znižujú odbytové ceny pekárenských výrobkov. Práve boj proti nekalým obchodným praktikám niektorých obchodných reťazcov sa stal jednou z kľúčových priorít v rámci jej predsedníctva v Rade EÚ.

Málo zamestnancov

Zdôraznila, že pekári súrne potrebujú prijať aj nových zamestnancov. Aj pre nedostatok pracovníkov stojí celé odvetvie pred hrozbou kolapsu. "Bude spôsobený nedostatkom pracovníkov, keďže jednotliví výrobcovia už nebudú ďalej schopní plniť si svoje výrobné záväzky," tvrdí Rada pekárov a cukrárov s tým, že momentálne by firmy boli schopné zamestnať viac než 1000 ľudí. Avšak nielen že zamestnancov nedokážu získať, ale nedokážu ich ani adekvátne ohodnotiť, a to z dôvodu nízkeho ohodnotenia ich odbytu.

"Z nášho pohľadu ide o neriešiteľnú situáciu. Na jednej strane sme schopní a pripravení okamžite zamestnať stovky ľudí, na druhej strane im nedokážeme ponúknuť také ohodnotenie, ktoré im zabezpečí aspoň pokrytie základných životných potrieb. Jednoducho na to nemáme. Ľudia teda nemajú záujem pracovať a radšej zostávajú na úradoch práce, alebo sú dobrovoľne nezamestnaní a živia sa príležitostnými brigádami," podčiarkli predstavitelia Rady pekárov a cukrárov s tým, že  výrobcovia nielen nevedia získať nových zamestnancov, ale strácajú aj tých stabilných.

Pekári podľa Holéciovej už prostredníctvom svojich zväzov a združení rokovali aj s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou a hľadali riešenia, ako stabilizovať odvetvie a zabrániť negatívnym scenárom, ktoré hrozia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok