Snaží sa ukončiť nekonečnú vojnu. Prezident dostal Nobelovu cenu za mier

TA3 ČTK
7.10.2016 11:09

Prestížnu Nobelovu cenu za mier dostal prezident Kolumbie J. M. Santos za svoju intenzívnu snahu ukončiť dlhoročný ozbrojený konflikt s rebelmi. Jeho snaha sa pred niekoľkými dňami skomplikovala, keď podmienky prímeria v Kolumbijčania odmietli v referende.

Napriek utrpeniu nestratili nádej

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, ktorý dohodol mierovú dohodu s ľavicovými povstalcami z hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie. Dohoda oficiálne ukončila 52-ročnú občiansku vojnu v krajine. Rozhodnutie o cene v Osle oznámil nórsky Nobelov výbor.

Uviedol, že ocenenie Santosovi udelil "za jeho odhodlané úsilie doviesť ku koncu viac ako 50 rokov dlhú občiansku vojnu, ktorá si vyžiadala životy najmenej 220.000 Kolumbijčanov a vyhnala z domovov takmer šesť miliónov ľudí". Podľa Nobelovho výboru by "ocenenie malo byť tiež vnímané ako pocta kolumbijskému ľudu, ktorý napriek obrovskému utrpeniu nestratil nádej na spravodlivý mier, a všetkým stranám, ktoré prispeli k mierovému procesu".

Rekordný počet kandidátov

Signatári tohtoročnej dohody, kolumbijský prezident Santos a vrchný veliteľ FARC Timoleon Jiménez nazývaný aj Timošenko, patrili medzi najviac favorizovaných kandidátov. Ich nádeje na zisk ocenenia ale podľa mnohých expertov klesli po tom, čo obyvatelia Kolumbie cez víkend v referende mierovú dohodu vlády s povstalcami odmietli.

Pre dohodu sa v ľudovom hlasovaní vyslovilo 49,8 percenta voličov, zatiaľ čo proti bolo 50,2 percenta. K urnám prišlo len 37 percent ľudí. Ďalší vývoj v Kolumbii je po referende nejasný. Nobelov výbor však v minulosti už niekoľkokrát dal ocenenie stranám v nedokončenom mierovom procese, aby ich podporil.

Na Nobelovu cenu za mier bol tento rok nominovaný rekordný počet 370 kandidátov - 228 jednotlivcov a 148 organizácií. Vlani Nobelovu cenu za mier prekvapivo získala štvorica tuniských organizácií, ktorá prispela k budovaniu demokracie v Tunisku po roku 2011, kedy sa v krajine uskutočnila prvá z revolúcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok