V Drážďanoch objavili leteckú bombu, evakuovali 9000 ľudí

TA3 ČTK
30.9.2016 18:35

Polícia v Drážďanoch vyzvala približne 9000 ľudí, aby kvôli nálezu leteckej bomby z druhej svetovej vojny opustili svoje domovy. Štvrťtonová nálož, ktorú našli pri stavebných prácach, by mala byť čoskoro zneškodnená. V saskej metropole v sobotu začínajú trojdňové oslavy 26. výročia zjednotenia Nemecka.

V Drážďanoch objavili leteckú bombu, evakuovali 9000 ľudí
ilustračná fotografia: SITA/AP

Stavební robotníci objavili bombu pri výkopových prácach na južnom predmestí Drážďan (Südvorstadt). Polícia identifikovala okruh 700 metrov okolo miesta nálezu, ktorý museli ľudia opustiť, aby mohli pyrotechnici pristúpiť k zneškodneniu bomby.

Miesto nálezu je neďaleko hlavnej stanice, tá však leží mimo okruhu určeného na evakuáciu. Podľa Sächsische Zeitung tak zneškodnenie bomby nebude mať žiadny vplyv na prevádzku vlakov na trati medzi saskou metropolou a Českom.

Polícia musí leteckú pumu urýchlene zlikvidovať, pretože už v sobotu sa začnú do Drážďan schádzať tisíce návštevníkov na oslavy výročia zjednotenia Nemecka. V meste bude kultúrny program, ohňostroj a vystúpia poprední nemeckí politici.

Problémy s nálezmi nevybuchnutej munície z druhej svetovej vojny sú v Nemecku časté. Začiatkom júla napríklad objavili pyrotechnici na pozemkoch automobilového koncernu Volkswagen vo Wolfsburgu nevybuchnutú štvrťtonovú bombu. Na konci júna bolo kvôli likvidácii leteckej bomby evakuovaných okolo 12.000 ľudí v Oranienburgu pri Berlíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok