Matovič požiadal o pozastavenie živnosti, môže však prísť o mandát

TA3 TASR
30.9.2016 16:49

Líder opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič požiadal o opätovné pozastavenie svojho živnostenského oprávnenia, ktoré mu štát automaticky aktivoval po uplynutí troch rokov.

Matovič požiadal o pozastavenie živnosti, môže však prísť o mandát
SITA/Marek Mrviš

Pre pokutu sa obráti na súd

Ako Matovič tvrdí vo vyhlásení, informačný systém v správe ministerstva vnútra nefungoval, takže dostal len potvrdenie o prijatí žiadosti.

"Za posledných osem rokov som na môj živnostenský list nevykonával žiadnu činnosť, čím som, podľa môjho presvedčenia, dodržal podmienky zákona o ochrane verejného záujmu, ktorý zakazuje poslancom podnikať," uviedol Matovič v stručnom stanovisku.

Prípad šéfa OĽaNO-NOVA bude riešiť Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý ho už raz pre živnosť pokutoval. Vyrubil mu sankciu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovič už avizoval, že sa pre pokutu obráti na Ústavný súd SR.

Výbor rozhodne o Matovičovom mandáte

Aktuálny podnet na Matoviča podali bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Upozornili, že Matovič má mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje.

Ak výbor uzná Matoviča opäť vinným z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov, líder hnutia OĽaNO-NOVA by mohol prísť o poslanecký mandát. Hlasovať má o tom plénum parlamentu. Aby líder OĽaNO-NOVA prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok