Objavte si svoj ukrytý poklad. Stačí na to len počítač a čas

TA3
1.10.2016 19:52

Sen o tom stať sa Indiana Jonesom si už môže splniť každý. Namiesto objavovania v špine a ohrození života vám dnes stačí už len počítať a poriadna dávka trpezlivosti. Ak budete mať šťastie, môžete stáť za objavom naozajstného pokladu.

Objavte si svoj ukrytý poklad. Stačí na to len počítač a čas
GlobalXplorer

Prvé výsledky

Po podmorskej, či leteckej archeológii dozrel čas na ďalší krok v bádaní po skrytých historických skvostoch. Umožnili ho satelity na našej obežnej dráhe, ktoré dokážu zobraziť našu planétu v čoraz lepšom rozlíšení. Študovanie satelitných snímkov už prinieslo prvé výsledky.

Fotografie, zachytávajúce infračervené spektrum na zemskom povrchu zo 650-kilometrovej vzdialenosti, odkrývajú štruktúry, ktoré si archeológovia často zo zeme nedokážu všimnúť – a to aj v prípade, keby okolo nich prechádzali.

Napríklad len v Egypte sa takto jedným výskumom našlo 17 možných pyramíd, ale aj 3 000 osídlení a 1 000 stratených hrobiek, ktoré sa skrývali pred ľudskými očami celé tisícročia. Definitívnu odpoveď, či sú skutočne všetky tým, za čo sa z orbity vydávajú, však môže dať až výskum a vykopávky na mieste.

"Tieto satelity nahrávajú svetelné žiarenie, ktoré sa odráža od povrchu Zeme v rôznom svetelnom spektre. Používame úpravu farieb, aby sme odlíšili rozdiely na zemi," vysvetlila metódu propagátorka vesmírnej archeológie Sarah Parcak.

Metóda pre ostrý zrak

Vesmírna archeológia nie je úplnou novinkou. NASA si najala prvého človeka na túto prácu už v 80. rokoch. Lenže k naozajstnému prelomu v objavoch dochádza až v posledných rokoch, pretože satelity dokážu odosielať presnejšie a ostrejšie fotky.

Táto jednoduchá metóda, ktorá si vyžaduje hlavne ostrý zrak a trpezlivosť, môže byť rozhodujúcim nástrojom pre popularizáciu vedy. Egyptologička Sarah Parcak dokázala so svojim nadšením pre vesmírnu archeológiu zaujať natoľko, že vyhrala cenu TED s dotáciou milión dolárov. Túto sumu sa rozhodla vložiť na podporu projektu, ktorý poskytne satelitné fotografie aj pre amatérskych vesmírnych archeológov.

space-archeology-tanis_0a000002-457e-aa54.jpg

Cesta pre nadšencov

Vesmírnej archeológii sa vo svete venuje len niekoľko stoviek odborníkov, takže pre efektívnejšie prehľadávanie pamiatok potrebuje zapojiť aj amatérov. Tu sa otvára cesta pre nadšencov, ktorí by sa chceli aspoň čiastočne vydať na cestu Indiana Jonesa alebo Lary Croft.

Plán počíta s tým, že prihlásený člen projektu dostane návod spolu s malou sériou satelitných snímok. Každá takáto fotografia obsiahne 50 metrov štvorcových. Za toto „svoje“ územie bude zodpovedný, okrem hľadania bude miesto strážiť aj pred prípadnými zlodejmi.

Zdigitalizované satelitné snímky sú akoby vyššou verziou známej služby Google Earth a ukazujú Zem v naozaj detailnom rozlíšení. Záujemcovia o vesmírnu archeológiu dostanú pre lepšiu analýzu hneď dva obrázky skúmanej oblasti - jeden v surovom stave a druhý upravený tak, aby nebol rozmazaný.

Projekt počíta aj s bonusom. Amatéri sa môže na archeologické lokácie aj pozrieť a to prostredníctvom aplikácii Periscope, Google Plus, Skype či Instagram.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok