Cibulková postúpila do finále vo Wu-Chane, narazí na Kvitovú

TA3 TASR SITA
30.9.2016 12:44

Slovenská tenistka Dominika Cibulková si zahrá vo finále turnaja WTA v čínskom Wu-Chane. V semifinále si ako nasadená desiatka poradila s turnajovou deviatkou Ruskou Svetlanou Kuznecovovou. Jej finálovou súperkou bude ďalšia česká hráčka, Petra Kvitová. Tá sa do finále dostala po víťazstve nad Rumunkou Halepovou.

Tuhý boj o loptičku

Vďaka triumfu sa vráti v pondelňajšom vydaní svetového rebríčka WTA do elitnej desiatky. Za finálovú účasť jej do rebríčka pribudne prinajmenšom 585 bodov a na účet suma 235.520 amerických dolárov. Prvé semifinálové dejstvo prinieslo spočiatku tuhý boj o každú loptičku, úvodné dve hry sa rozhodli až po zhode.

V tretej pri Cibulkovej podaní Kuznecovová za stavu 40:15 využila hneď prvú brejkbalovú možnosť a po potvrdení svojho servisu viedla 3:1. Slovenská singlová jednotka sa dostala do útlmu a v piatej hre opäť stratila vlastný servis. Zverenka trénera Mateja Liptáka následne pri podaní Kuznecovovej zabojovala a súperke odplatila rovnakou mincou, vďaka čomu znížila na 2:4 a následne na 3:4, lenže Ruska odpovedala čistou hrou. Cibulková v deviatom geme už tretíkrát v prvom dejstve prehrala svoj servis i celý set v pomere 3:6.

Posilnila si šance

Vstup do druhého vyšiel Slovenke o poznanie lepšie, keď si hneď v prvej hre vzala súperkino podanie a potvrdením na 2:0 sa dostala do výhody brejku. Rýchlo oň prišla, Kuznecovová vyrovnala na 2:2, ale v piatej hre sa Cibulková rebrejkom opäť dostala do výhody. V ôsmej hre mala pri vlastnom podaní značné problémy, ale preklenula ich. Následne si vzala podanie súperky i druhý set - 6:3.

V rozhodujúcom dejstve si obe hráčky držali servis až do desiateho gemu, v ktorom Kuznecovová zaváhala a to sa jej napokon stalo osudným. Cibulková dominovala a čistou hrou získala set (6:4) i celý zápas vo svoj prospech. Zároveň si posilnila šance na postup na októbrový šampionát WTA Tour v Singapure. V priebežnom hodnotení Champions Race jej zatiaľ patrila siedma postupová priečka.

S 31-ročnou ruskou veteránkou odohrala ôsmy vzájomný zápas, bilancia je 5:3 v jej prospech. Naposledy prehrala s Kuznecovovou v roku 2008 na turnaji v Pekingu, potom nasledovalo päť jej nepretržitých triumfov.

dvojhra - semifinále:
Dominika CIBULKOVÁ (10-SR) - Svetlana Kuznecovová (9-Rus.) 3:6, 6:3, 6:4.

S Kvitovou má negatívnu bilanciu

Cibulková si zmeria sily o trofej s víťazkou druhého semifinálového súboja Češkou Petrou Kvitovou, ktorá vyradila Simonu Halepovovú z Rumunska. Vďaka triumfu sa vráti v pondelňajšom vydaní svetového rebríčka WTA do elitnej desiatky a dokonca sa posunie na 8. miesto, čo bude jej nové kariérne maximum. Za finálovú účasť jej do rebríčka pribudne prinajmenšom 585 bodov a na účet suma 235.520 amerických dolárov.

"Snažila som sa nesústrediť na to, že som unavená a že som mala za sebou náročný deň a necítim sa fit. Včera som išla späť o pol piatej a za šesť hodín sme išli na kurt. Takže som sa snažila sústrediť len na moju hru a na to, čo chcem robiť. Počas celého zápasu som hrala dobre, tlačila som na súperku a nedala som jej dýchať. Od začiatku som bola aktívna. Prvý set som síce prehrala, ale mohlo to byť opačne. Vedela som, čo mám hrať, no boli tam tesné lopty a pár mi ich nevyšlo. Koncovku tretieho setu som zvládla veľmi dobre, aj po fyzickej stránke. Uhrala som gem na 5:4 a potom som ju brejkla čistou hrou. Dnešný zápas bol naozaj náročný, z oboch strán to bol vysoký level tenisu a ja som koniec nasadila ešte o jeden level vyššie a vyšlo to," povedala v konferenčnom rozhovore pre slovenské médiá.

Vo finále ju vyzve Kvitová, s ktorou má bilanciu 2:4, ale posledné dva zápasy na tvrdom povrchu na turnajoch v Indian Wells a Sydney hladko vyhrala: "Peťa hrá turnaj výborne, všetko na veľké riziko, ide do toho a snaží sa hrať na malý počet výmen. Bude to niečo podobné, ako s Plíškovou, no Petra je ľaváčka, takže ten servis je ešte nepríjemnejší. Hlavne chcem byť zajtra fit a dobre pripravená na ďalšie finále v tomto roku. Teším sa na to," dodala Cibulková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok