Vyhli sa vyvlastneniu. Bratislava schválila predaj pozemkov pod obchvat

TA3 TASR
30.9.2016 13:14

Bratislava sa hrozbe vyvlastnenia pozemkov pod bratislavský obchvat nakoniec vyhla. Na poslednú chvíľu sa mestu podarilo odpredaj a prenájom pozemkov schváliť. Komplikácie nastali po tom, čo časť poslancov predaj skritizovala. Tvrdili, že ak by transakciu schválili, porušili by zákon.

Pozemky za milióny eur

Hlavné mesto predá i prenajme Národnej diaľničnej spoločnosti pozemky pod obchvat Bratislavy. Na rokovaní o tom rozhodli mestskí poslanci. Pridali sa tak miestnym poslancom v Podunajských Biskupiciach a Ružinove, ktorí tento týždeň odsúhlasili predaj svojich zverených pozemkov NDS.

Poslanci hlavného mesta schválili predaj pozemkov v celkovej výmere 32.743 štvorcových metrov za 2.856.263 eur. Ide o mestské pozemky v Podunajských Biskupiciach a v Ružinove. Zastupiteľstvo tiež odsúhlasilo prenájom pozemkov NDS v Jarovciach, Vajnoroch, Ružinove či Podunajských Biskupiciach.

O kúpu a prenájom pozemkov požiadala NDS so zámerom majetkovoprávneho usporiadania vlastníckych vzťahov k pozemkom pod stavbou D4 Bratislava Jarovce – Ivanka Sever a stavbou R7 Bratislava Ketelec – Bratislava Prievoz.

Nesrovnal sa dohodol s Érsekom

O  týchto pozemkov pritom rozhodovali mestskí poslanci už začiatkom septembra, vtedy predaj a ani prenájom NDS neschválili. Časť zastupiteľstva vtedy argumentovala, že predložený návrh uznesenia bol protiprávny a jeho schválením by porušili zákon o Bratislave i štatút hlavného mesta.

Správne by podľa nich bolo, ak by hlasovali len o predaji pozemkov vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré neboli zverené mestským častiam. Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala bol však predložený materiál profesionálne pripravený a podieľali sa na tom aj niektoré mestské časti. Tá samospráva, ktorá prejavila záujem, predala podľa neho pozemky už vopred samostatne, ako to bolo v prípade Jaroviec.

Nesrovnal sa následne dohodol s ministrom dopravy Árpádom Érsekom, že pozemky podobchvat Bratislavy sa budú predávať oddelene. Časť odpredá NDS hlavné mesto, časť bratislavské mestské časti, ktoré majú niektoré pozemky v správe. Predaj pozemkov okrem hlavného mesta tento týždeň schválili aj miestne zastupiteľstvá v Ružinove a Podunajských Biskupiciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok