Dobrovoľní vojaci ukončili výcvik, absolvovali prísahu

TA3 TASR
30.9.2016 13:15

V Martine zložili prísahu prví dobrovoľní vojaci. Ukončili tak vyše trojmesačný výcvik. Viacerí dobrovoľníci si ale budú uniformu obliekať aj naďalej. Rozhodli sa totiž pokračovať v profesionálnej službe.

Tvorba záloh je prioritou

"Som hrdý na to, že sa nám podarilo tento projekt ukončiť. A videli ste, že vojaci a vojačky dobrovoľnej vojenskej prípravy sú na seba hrdí. Pretože úlohy náročného 12-týždňového výcviku stopercentne zvládli. Celkovo 21 z nich, z toho šesť žien, prejavilo záujem stať sa príslušníkmi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, čiže profesionálmi," povedal po prísahe a ocenení absolventov minister obrany SR Peter Gajdoš.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim zdôraznil, že tvorba záloh je pre slovenské ozbrojené sily prioritou. "Mierová armáda sa nemôže v súčasnej dobe rovnať počtom vojnovej armáde. A práve pre túto potrebujeme zálohy. Dobrovoľná vojenská príprava ako pilotný program nám ukázala, že dá sa to realizovať takýmto spôsobom. My sme si overili naše možnosti, kapacity, schopnosti. A som veľmi milo prekvapený, v pozitívnom slova zmysle, najmä prístupom dobrovoľníkov," uviedol Maxim.

Podotkol, že ukázali veľké odhodlanie a pevnú vôľu. "Dokázať sami sebe, že zvládnu ťažký výcvik. To boli desiatky kilometrov peši so záťažou, s plnou poľnou. Stovky hodín výcviku, množstvo vystrieľaných nábojov. Vyše 200 nábojov vystrelili z rôznych zbraní, z pištolí, samopalov, guľometov, ostreľovacích pušiek. Vyskúšali si všetky ručné zbrane. A výsledok je excelentný," dodal Maxim.

Z prípravy majú pozitívne skúsenosti

"Chcela som skúsiť, či zvládnem to, čo zvládajú chlapi. Najťažšie asi bolo, že sme museli fungovať nonstop. Vyžadovalo to veľmi veľa energie. V civile som skončila vysokú školu drevársku, som inžinierka konštrukcie nábytku a mala som akurát po škole. Tak som sa rozhodla, že leto ešte strávim tu, vyskúšam to a teraz prichádza realita a práca," povedala Martina Cabuková z Bošian pri Partizánskom.

Dobrovoľnú vojenskú prípravu považuje za pozitívnu skúsenosť Prokop Teper z Bratislavy. "Motivácií bolo niekoľko. Jednak som na konci strednej školy zvažoval kariéru v armáde a chcel som si podať žiadosť do Akadémie Ozbrojených síl. Okrem toho od kohokoľvek z mužských starších rodinných príslušníkov som počúval historky, ako to bolo v armáde. A ako na povinnú vojenčinu išli chlapci a vracali sa muži. Chcel som si o tom utvoriť vlastný názor. Bola to veľká skúsenosť, lebo som si chcel zažiť armádne prostredie. A bez toho, aby sa človek stal profesionálnym vojakom, dnes takú možnosť nemá," uzavrel absolvent dobrovoľnej vojenskej prípravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok