V New Jersey narazil vlak do nástupišťa, hlásia mŕtvych aj vážne zranených

TA3 ČTK
29.9.2016 16:07

V meste Hoboken v americkom štáte New Jersey narazil v rannej špičke prímestský vlak do nástupišťa na miestnej stanici. Železničné nešťastie si podľa doterajších správ vyžiadalo najmenej troch mŕtvych. Niektorí ľudia zo zhruba stovky zranených sú v kritickom stave.

Nešťastie sa stalo v rannej dopravnej špičke, keď prichádzajúci vlak nezastavil a vrútil sa do stanice. Ani po niekoľkých hodinách záchranári podľa miestnych médií ešte nemali istotu, či sa v troskách súpravy alebo pod kusy betónu nenachádzajú nejaké ďalšie obete. Fotografie z miesta nešťastia ukazujú citeľne poškodené nástupište a čiastočne zrútený strop. Zničený bol aj vlak.

Hoboken sa nachádza asi 11 kilometrov od New Yorku. Príčina nešťastia zatiaľ nie je jasná.

Zdroje blízke vyšetrovania povedali stanicu WNBC, že išlo zrejme o nehodu, nie o úmyselný čin. Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či urobil chybu rušňovodič alebo mal vlak závadu. Podľa hovorkyne dopravnej spoločnosti NJ Transit Jennifer Nelsonovej zatiaľ nie je známe, ako rýchlo vlak išiel, keď prerazil zábranu na konci koľají.

Jeden z pasažierov povedal americkej tlači, že vlak ani nespomalil. "Vôbec nezastavil, išiel rýchlo," dodal. Ďalší svedok popisoval, ako ľudia po prudkom náraze padali zo sedačiek. "Potom sme počuli zvuk, ako keď sa niečo zrútilo - a to bola strecha terminálu."

Iný pasažier opisovali rádiu WABC, že ľudia z vlaku utekali a "mnohí z nich vykopli okná, aby sa rýchlo dostali von". Zadná polovica prvého vagónu bola podľa neho úplne zničená.

Na mieste nehody sa zišlo asi 20 sanitiek, ktoré rozvážajú zranených do nemocníc. Väčšinou ide podľa amerických médií o cestujúcich z prvého vagónu alebo ľudí čakajúcich na stanici.

"Máme tu veľa zranených, niektorých v kritickom stave," povedala hovorkyňa dopravnej spoločnosti NJ Transit Jennifer Nelsonová. "Stanica je nateraz zatvorená," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok