Po razii v onkologickom ústave primár priznal, že prijal úplatok

TA3 TASR
29.9.2016 14:04

Onkológ Tomáš Š. z Národného onkologického ústavu sa priznal k prijatiu úplatku. Informáciu potvrdil obhajca lekára. Informovala o tom hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková.

Po razii v onkologickom ústave primár priznal, že prijal úplatok
TASR/Štefan Puškáš

Onkológ sa vzdal funkcií

V tlačovej správe sa uvádza, že „Tomáš Š. je obvinený zo spáchania trestného činu prijímania úplatku, ku ktorému sa pri výsluchu priznal. Z tohto dôvodu prokurátor rozhodol, že bude vyšetrovaný na slobode“.

Vasilenková ďalej informovala, že Tomáš Š. sa vzdal funkcie primára oddelenia klinickej onkológie a funkcie námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie. Až do právoplatného rozhodnutia príslušných orgánov, teda až do právoplatného skončenia veci, nebude tento lekár vykonávať lekársku prax v NOÚ.

V Národnom onkologickom ústave zasahovali policajti Národnej kriminálnej agentúry v utorok a lekára zadržali. Polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie zatiaľ neposkytla. Podľa medializovaných informácií malo ísť o preberanie 50-eurového úplatku.

NOÚ má ombudsmana

Národný onkologický ústav prijal ešte v roku 2011 Akčný plán boja proti korupcii, ktorý je každý rok aktualizovaný o viaceré opatrenia a nariadenia s cieľom zvýšiť transparentnosť všetkých aktivít NOÚ, nielen v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vasilenková uviedla, že pacienti, ale aj zamestnanci ústavu môžu akýkoľvek podnet nielen v súvislosti s podozrením na korupčné správanie oznámiť prostredníctvom e-mailu.

V NOÚ bola zriadená pozícia nemocničného ombudsmana, ktorej cieľom je zvýšiť ochranu práv pacientov, prijímať a riešiť podnety rôzneho charakteru vrátane podnetov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Jedným z najnovších opatrení v boji proti korupcii prijatým začiatkom tohto roka bolo zriadenie Komisie na preverovanie podnetov, sťažností a oznámení o korupčnom správaní, ktorá je poverená zaoberať sa každým podaným podnetom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok