Útek levov zo zoo mal smutný koniec, jeden z nich neprežil

TA3 TASR ČTK
29.9.2016 13:49

Z klietok v zoologickej záhrade vo východonemeckom meste Lipsko ušli dva mladé, ale urastené levy. Okamžite sa rozbehla pátracia akcia, areál museli uzatvoriť. Jedného sa podarilo chytiť, druhého zastrelili.

Útek levov zo zoo mal smutný koniec, jeden z nich neprežil
zoo-leipzig.de

Druhého sa nepodarilo uspať

Dva levy utiekli zo svojho výbehu v zoologickej záhrade v saskom Lipsku. Jedného z nich sa podarilo pred poludním zahnať späť, druhého ale museli chovatelia zastreliť, informoval denník Leipziger Volkszeitung.

Šelmy sa z výbehu dostali pred začiatkom otváracej doby, v záhrade tak ešte neboli žiadni návštevníci. Levy sa počas celej doby pohybovali v areáli lipskej zoo, uviedol na tlačovej konferencii po skončení akcie riaditeľ Jörg Junhold.

Tesne pred obedom sa podarilo jednu zo šeliem zahnať späť do výbehu. Pokus uspať druhú z nich ale nevyšiel, a chovatelia ju tak museli zastreliť. "Bol to veľmi smutný koniec. Dúfali sme, že to tak nedopadne. Ale bezpečnosť ľudí má v tomto prípade prednosť," povedal Junhold.

Vystrašení sa skrývali

Po úteku levov spustila záhrada krízový plán. Levy boli podľa riaditeľa zoo ale veľmi vystrašené a schovávali sa v kríkoch len asi 20 metrov od svojho výbehu.

Pred vstupom do uzavretej záhrady sa podľa LVZ hromadili návštevníci, ktorým zamestnanci trpezlivo vysvetľovali vzniknutú situáciu. Oba levie samce - Majo a Motshegetsi - sa narodili pred 15 mesiacmi a do lipskej zoo sa presťahovali až v auguste, keď dorazili zo záhrady vo švajčiarskej Bazileji.

Vo voľnom výbehu boli len niekoľko dní. Akým spôsobom sa z neho dostali, zatiaľ nie je jasné. Obyvateľom Lipska útek levov pripomenul podobnú udalosť starú viac ako sto rokov. V roku 1913 uniklo z cirkusu, ktorý do mesta dorazil pri príležitosti osláv stého výročia Bitky národov z čias napoleonských vojen, šesť levov. Pri následnom honu na ne boli všetky veľké mačky zastrelené, ich telá boli týždeň vystavovaná práve v miestnej zoo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok