Deutsche Bank čelí vážnym problémom, medzi európskymi bankami nie je jediná

TA3 TASR
29.9.2016 07:27

Nemecký finančný gigant Deutsche Bank má vážne problémy. Od začiatku roka hodnota jeho akcií klesla o polovicu. Banka čelí aj vysokej pokute Spojených štátov amerických pre údajné nekalé praktiky na hypotekárnom trhu. Problémy pritom hlásia aj ďalšie veľké európske banky.

"V prípade najhoršieho scenára je Berlín pripravený prevziať v Deutsche Bank podiel 25 %," napísal Die Zeit. Čo sa týka diplomatickej intervencie v USA, nemecká vláda je presvedčená, že takýto krok by bol kontraproduktívny, uviedol týždenník. Vláda stále verí, že situácia Deutsche Bank nakoniec dopadne dobre a banka podporu štátu potrebovať nebude.

Situácia Deutsche Bank sa zhoršila po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti začalo od nej požadovať zaplatenie 14 miliárd USD (12,48 miliardy eur) s cieľom uzavrieť spor okolo jej predaja cenných papierov krytých hypotékami v období pred finančnou krízou. Sumu potvrdila minulý týždeň samotná Deutsche Bank.

Požiadavka ministerstva výrazne presahuje očakávania banky aj mnohých investorov. Je možné, že konečná suma bude nižšia, ak by ale dosiahla uvedenú hodnotu, bola by to výrazná záťaž pre financie Deutsche Bank.

Banka požadovanú sumu zaplatiť nemieni a zároveň poprela aj informácie o tom, že by sa obrátila na nemeckú vládu so žiadosťou o pomoc. Deutsche Bank očakáva, že rokovania s americkou stranou povedú k podobným výsledkom, k akým dospeli iné banky. Tie museli zaplatiť omnoho nižšie sumy, než aká sa uvádza v prípade nemeckej inštitúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok