Pedagóga na skúške uplatil klobáskami, dohodol sa na vine a treste

TA3 TASR
28.9.2016 10:35

Úplatky pre pedagógov či "desiatky" šéfovi. Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil viacero dohôd o vine a treste v prípadoch korupcie.

Pedagóga na skúške uplatil klobáskami, dohodol sa na vine a treste
SITA

Časť odmeny išla šéfovi

Prvý prípad, o ktorom rozhodoval ŠTS, sa týkal oblasti zdravotníctva a odohral sa v rokoch 2013 a 2014. Ingrid Takáčová od riaditeľa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby dostala spolu šesťkrát mimoriadnu odmenu v celkovej výške 35.000 eur, z každej odovzdala riaditeľovi sumu 1000 eur. "Je mi to ľúto," povedala na súde obžalovaná lekárka.     

Podľa rozhodnutia ŠTS v Pezinku sa dopustila pokračovacieho trestného činu podplácania, za čo jej súd uložil peňažný trest vo výške 1000 eur. Súd taktiež rozhodol o náhradnom treste odňatia slobody v prípade úmyselného zmarenia trestu v dĺžke trvania päť mesiacov.

Drahé poľovníctvo, fyzika za pochutiny

Ďalšie dva prípady sa odohrali na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. V prvom z nich sa Imrich Serfözö dopustil trestného činu nepriamej korupcie tým, že ako študent prostredníctvom sprostredkovateľa poskytol úplatok 500 eur, aby si zabezpečil úspešné absolvovanie skúšky z predmetu Poľovníctvo.

Po zapísaní skúšky do výkazu ešte pedagógovi doplatil ďalších 200 eur. ŠTS mu uložil peňažný trest vo výške 300 eur, náhradný trest odňatia slobody, teda ak by napríklad sumu nezaplatil, v dĺžke trvania tri mesiace.     

Dávid Stolárik mal zase ako študent problémy so skúškou z fyziky. V budove SPU v Nitre tak poskytol pedagógovi dve fľaše alkoholu Baileys a keď skúšku „spravil“, doniesol mu ešte fľašu domácej, fľašu vína a štyri kilogramy klobásy. ŠTS mu uložil peňažný trest vo výške 200 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody na dva mesiace.     

Všetky rozhodnutia ŠTS sú právoplatné. V spomenutých prípadoch prebieha aj trestné konanie týkajúce sa pedagógov, nakoľko niektorí z nich si úplatky mohli vyžiadať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok