Zomrel posledný zo zakladateľov Izraela, na pohreb sa chystá aj pápež

TA3 TASR ČTK
28.9.2016 06:09

Vo veku 93 rokov zomrel po ťažkej chorobe bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres. Deviaty prezident židovského štátu bol posledným z generácie jeho zakladateľov z roku 1948. Na jeho pohreb sa chystajú osobnosti z celého sveta.

70-ročná kariéra

Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu. Jeho stav sa najprv zlepšoval, ale v utorok sa náhle zhoršil. Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu.     

Počas 70 rokov trvajúcej kariéry zastával prakticky všetky vysoké politické funkcie, pôsobil trikrát na poste premiéra a dlhší čas riadil i rezorty zahraničných vecí, obrany a financií. Úrad izraelského prezidenta opustil v roku 2014 po ukončení sedemročného funkčného obdobia.

Pápež, prezidenti aj arabskí lídri

Na štátnom pohrebe izraelského exprezidenta sa očakáva účasť viacerých svetových lídrov a osobností spoločensko-kultúrneho života.

Pozostatky Peresa budú vystavené vo štvrtok v budove Knesetu v jeruzalemskej štvrti Givat Ram. Štátny pohreb sa uskutoční v tom istom meste v piatok. V súvislosti s exprezidentovým úmrtím sa dnes stretnú členovia zákonodarného zboru na mimoriadnom zasadaní.     

Účasť na Peresovom pohrebe ohlásili už viacerí svetoví lídri: demokratická kandidátka na post amerického prezidenta Hillary Clintonová s manželom, bývalým prezidentom USA Billom Clintonom, kanadský premiér Justin Trudeau, americký prezident Barack Obama, britský princ Charles, či hlava katolíckej cirkvi pápež František.     

Agentúra AP informovala aj o účasti amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, mexického prezidenta Enriqueho Peňa Nietu, austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla či holandského ministerského predsedu Marka Rutteho.     

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí podľa denníka Haarec vyjadrilo nádej, že na piatkovej poslednej rozlúčke budú prítomní aj predstavitelia Egypta, Jordánska a ďalších predstaviteľov arabských krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok