Bosnianskosrbského prezidenta si predvolali, dôvodom je sporné referendum

TA3 TASR ČTK
27.9.2016 22:42

Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik odmieta prísť do Sarajeva na výsluch pre minulotýždňové referendum. Je ochotný vypovedať len v srbskej časti štátu. Prokuratúra Bosny a Hercegoviny Dodika predvolala na výsluch pre nerešpektovanie verdiktu ústavného súdu, ktorý označil referendum za nezákonné.

Odmieta ísť do Sarajeva

"Do Sarajeva nepôjdem," oznámil Dodik. Tamojší súd a úrad prokurátory označil pritom za smiešne. Bosniansky minister pre bezpečnosť Dragan Mektic však uviedol, že ak Dodik pred prokuratúru nepredstúpi a pre svoju neúčasť nebude mať pádny dôvod, bude predvedený silou. Hrozí mu až päťročný trest.

Predmetom referenda bolo zachovanie sviatku "štátnosti", oslavovaného Srbmi 9. januára, teda na výročie vyhlásenia Republiky srbskej v roku 1992. Podľa názoru bosnianskeho ústavného súdu je však tento dátum diskriminačný voči bosnianskym Moslimom a katolíckym Chorvátom, keďže pripadá na srbský pravoslávny sviatok slava. Mnohým tiež pripomína vyhostenie Nesrbov z územia tejto autonómnej oblasti počas občianskej vojny.

Referendum nepovolil ústavný súd

Západné štáty vyzvali bosniansko-srbskú administratívu, aby referendum zrušila, keďže v opačnom prípade podľa nich dôjde k porušeniu právneho poriadku a mierovej dohody. Pohrozili tiež bližšie nešpecifikovanými sankciami. Rusko naproti tomu hlasovanie o štátnom sviatku podporilo.

Nedeľňajšie referendum nie je právoplatné, vyhlásila hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Maja Kocijančičová. V zdôvodnení tohto názoru pripomenula, že plebiscit nepovolil Ústavný súd Bosny a Hercegoviny vSarajeve.

Bosnianski Srbi v nedeľňajšom referende takmer jednomyseľne schválili zachovanie svojho štátneho sviatku, voči ktorému nametajú príslušníci nesrbských etník v Bosne a Hercegovine. Hlasovanie sa konalo napriek verdiktu ústavného súdu v Sarajeve, ktorý zakázal oslavy tradičného Dňa štátnosti, ako i samotné referendum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok