Johnson dúfa, že po Brexite uzavrie s Tureckom veľkú obchodnú dohodu

TA3 ČTK
27.9.2016 20:57

Britský minister zahraničia Boris Johnson dúfa, že až Británia vystúpi z Európskej únie, podarí sa jej s Tureckom uzavrieť novú veľkú dohodu o voľnom obchode. Povedal to po stretnutí so svojím tureckým náprotivkom. Johnson sa tiež stretol s tureckým prezidentom Recep Tayyipom Erdoganom.

Johnson dúfa, že po Brexite uzavrie s Tureckom veľkú obchodnú dohodu
SITA/AP

Johnson: Británia neodchádza z Európy

"Dúfam v obriu dohodu o voľnom obchode medzi Spojeným kráľovstvom a Tureckom," povedal Johnson po stretnutí s Mevlut Çavuşogluem. "Odchádzame z Európskej únie, ale neodchádzame z Európy," citovala agentúra Reuters politika, ktorý bol hlavnou tvárou kampane za takzvaný Brexit.

Turecko nie je členom EÚ, už desiatky rokov ale o vstup do európskeho bloku usiluje. Je napríklad členom Európskej colnej únie, ktorá združuje členské krajiny EÚ a štyri ďalšie nečlenské štáty. Británia patrí ku krajinám, ktoré vstup Turecka do EÚ odmietajú.

Témou aj Cyprus

Británia a Turecko sú si podľa Johnsona veľmi blízko v otázke riešenia situácie v Sýrii. So svojím tureckým náprotivkom hovoril aj o situácii na Cypre, kde sa jedná o znovuzjednotenie severnej tureckej a južnej gréckej časti ostrova. Cyprus bol do roku 1960 britskou korunnou kolóniou.

Na posmešnú báseň o prezidentovi Erdoganovi, s ktorou Johnson ešte ako starosta Londýna vyhral pred nástupom do čela britskej diplomacie súťaž jedného z britských časopisov, podľa Johnsona neprišla reč. Naopak Johnson nešetril zmierlivými výrokmi.

Pripomenul, že má aj turecké korene: jeho pradedo bol politikom a novinárom v neskorom období Osmanskej ríše a bol zlynčovaný v roku 1920.Na stretnutie s Erdoganom, ktoré vysielala turecká štátna televízia, sa obaja politici na seba usmievali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok