Proces s francúzskou exministerkou skončil, vyniesli rozsudok

TA3 TASR
27.9.2016 18:43

Na dva mesiace odňatia slobody podmienečne a pokutu 5000 eur odsúdil odvolací súd v Paríži niekdajšiu členku francúzskej vlády Yaminu Benguiguiovú, a to za opakované nepresnosti v majetkových priznaniach.

Proces s francúzskou exministerkou skončil, vyniesli rozsudok
SITA/AP

Exministerka pre záležitosti Francúzov spoza hraníc z rokov 2012-2014 sa navyše rok nesmie uchádzať o žiadnu volenú funkciu.

Yaminu Benguiguiovú, ktorú vlani uznal vinnou už prvostupňový súd, avšak neudelil jej žiadny trest, postavili pred súd ako prvú francúzsku političku na základe zákona o transparentnosti politickej scény z roku 2013.

Prokuratúra začala vyšetrovanie bývalej ministerky už niekoľko dní po jej odchode z vládnej funkcie. Samotná exministerka sa na stránkach týždenníka Marianne vyjadrila, že v majetkovom priznaní neuviedla vlastníctvo podielu vo firme registrovanej v Belgicku. Tvrdila však, že tento podiel predala ešte pred vyhotovením inkriminovaného priznania.

Filmárka-dokumentaristka vlastnila od roku 2005 20-percentný podiel v spoločnosti G2 založenej v roku 2000 v Belgicku. Jej súčasťou bolo viacero menších firiem vrátane produkčnej spoločnosti Bandist Production, ktorá financovala väčšinu filmových projektov tejto umelkyne a političky v jednej osobe.

Témy: Sud Belgicko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok