Pozrite si 10 sporných výrokov Trumpa a Clintonovej z ich prvej debaty

TA3 ČTK
27.9.2016 10:13

Hlavní kandidáti tohtoročných amerických prezidentských volieb predložili v televíznej debate voličom výrazne rozdielne vízie o budúcnosti Ameriky. Konfrontačná debata demokratky Hillary Clintonovej a republikána Donalda Trumpa priniesla mnoho sporných výrokov aj protichodných vyhlásení. Prinášame niektoré z nich.

Pozrite si 10 sporných výrokov Trumpa a Clintonovej z ich prvej debaty
SITA/AP

1) O vojne s terorizmom

Trump: "Hovoríte o potrebe vyhnať Islamský štát. Bola ste ministerkou zahraničia, keď to bol len zárodok. Teraz je vo viac ako 30 krajinách. Ste schopná to zastaviť? To si nemyslím."

Clintonová: "Tvrdí, že má tajný plán. Jediným tajomstvom ale je, že žiadny plán nemá."

2) O zamestnanosti

Clintonová: "Ak by sa realizoval jeho daňový plán, stratili by sme 3,5 milióna pracovných miest a mali by sme možno ďalšiu krízu. S mojím plánom by sme mali desať miliónov nových pracovných miest."

Trump: "Pracovné miesta našu krajinu opúšťajú. Odchádzajú do Mexika a do mnohých iných krajín. Odchádza Ford, tisíce pracovných miest miznú z Michiganu alebo Ohia. Odchádzajú, a to v oveľa väčšom počte než kedykoľvek predtým."

3) O daňovom priznaní

Clintonová: "Vzniká otázka, prečo (Trump) nechce zverejniť svoje daňové priznanie. Musí to byť niečo naozaj dôležité, niečo strašné, ​​že sa to snaží schovať. Možno nie je tak bohatý, možno nedáva toľko na charitu."

Trump: "Ako podnikateľ chcem platiť čo najmenšie dane. V tom je moja šikovnosť, mám úžasné príjmy. Až (Clintonová) zverejní 33-tisíc e-mailov, čo zmazala, zverejním svoje daňové priznanie."

4) O životnej energii a image

Trump: "Nevyzerá ako prezidentka, nemá dostatok energie. Stať sa prezidentom tejto krajiny, to vyžaduje obrovskú energiu."

Clintonová: "Keď precestuje 122 krajín a dojedná mierové dohody, prímerie a oslobodenie disidentov, alebo keď strávi 11 hodín pri vypočutí pred kongresovým výborom, môže mi niečo hovoriť o energii."

5) O rodisku Baracka Obamu

Clintonová: "Trump začal svoju politickú činnosť rasistickým klamstvom, že náš prvý černošský prezident nie je americký občan. Nie je pre to absolútne žiadny dôkaz, ale trval na tom."

Trump: "Vedel som, samozrejme, že takáto otázka padne, aj keď sa tým nikto veľmi nezaoberá. Bol som tým, kto prezidenta prinútil, aby ukázal svoj rodný list. Myslím, že som urobil dobrú prácu."

6) O irackej vojne

Clintonová: "Dúfam, že ľudia, čo preverujú fakty, sa pustia do práce. Donald podporil inváziu do Iraku."

Trump: "Nezmysel. Vojnu v Iraku som nepodporil, je to nezmysel, ktorý šíria väčšinové médiá."

7) O útokoch ruských hackerov

Clintonová: "Bola som v šoku, keď Donald verejne vyzval Putina k útokom na Američanov. To je jednoducho neprijateľné. Donald nie je schopný zastávať funkciu vrchného veliteľa".

8) O milostných aférach Billa Clintona

Trump: "Chcel som povedať niečo mimoriadne tvrdé o Hillary a jej rodine, ale povedal som si, že nemôžem. Jednoducho to nejde. Nie je to patričné, je to nepekné."

9) O príprave na diskusiu

Clintonová: "Donald ma kritizuje, že som sa na túto debatu pripravila. Áno, pripravila. A viete, na čo som ešte pripravená? Som pripravená stať sa prezidentkou, myslím, že je to dobrá vec."

Trump: "Clintonová má skúsenosti, sú to ale zlé skúsenosti. Táto krajina si nemôže dovoliť ďalšie štyri roky takých skúseností."

10) O prezidentských voľbách

Clintonová: "Niekedy vyhráte, inokedy prehráte. Rozhodne podporím výsledky týchto volieb."

Trump: "Chcem, aby Amerika bola znova veľká. Sme krajina, ktorá je vo vážnych problémoch. Ak zvíťazí (Clintonová), budem ju rozhodne podporovať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok