Taliansko rozhodlo o termíne referenda o ústavných zmenách

TA3 TASR
27.9.2016 00:38

Referendum o ústavných zmenách v Taliansku, ktoré je vnímané ako potenciálne destabilizačné pre celú Európsku úniu, sa uskutoční 4. decembra. Podľa agentúry DPA o tom dnes rozhodol taliansky vládny kabinet.

Renzi sľubuje zmeny

Navrhovaný súbor reforiem, ktorú obe komory talianskeho parlamentu schválili už v apríli, má obmedziť právomoci Senátu, zvýšiť kompetencie ústrednej vlády a zaviesť nový systém volieb do dolnej komory parlamentu.

"Hlasovať budeme 4. decembra, od 7.00 h do 23.00 h," uviedol taliansky premiér Matteo Renzi po stretnutí vládneho kabinetu. Dodal, že plebiscit rozhodne o tom, či si Taliani želajú "stabilnejšiu a jednoduchšiu krajinu".

Renzi si od novelizácie ústavy a ďalších súvisiacich reforiem sľubuje zmenu doterajšieho nestabilného politického systému, ktorý spôsobuje rýchle striedanie vlád. V povojnovom Taliansku zatiaľ ani jedna vláda nedokázala odslúžiť celé päťročné volebné obdobie. Kritici opatrenia sa ale domnievajú, že reformy narušia demokratické poistky pred zneužívaním moci.

Môže hroziť kríza

Navrhované zmeny v ústave podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky podporuje zhruba tretina Talianov, pričom približne rovnaký počet sa stavia proti nim. Zvyšní sa doposiaľ nerozhodli.

V prípade zamietnutia reforiem sa talianska vláda pravdepodobne ocitne v kríze. Jednou z možnosti by potom boli predčasné parlamentné voľby, ktoré by mohli dopomôcť k moci populistickej strane Hnutie piatich hviezd, približuje situáciu DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok