Stovky rumunských dvojíc oslávili polstoročné manželstvá

TA3 TASR
26.9.2016 21:23

Stovky manželských párov v jednom zo šiestich samosprávnych obvodov rumunskej metropoly Bukurešť oslávili svoje polstoročie či ešte dlhšie trvajúce manželstvá. Tamojšie úrady im pri tejto príležitosti odovzdali finančné dary a pozvali ich tiež na spoločný slávnostný obed.

Stovky rumunských dvojíc oslávili polstoročné manželstvá
SITA/AP

Najstaršia dvojica sa vzala pred 66 rokmi

Radnica ležiaca v bukureštskom sektore číslo päť uviedla, že každý pár, ktorý dosiahol prinajmenšom zlatú svadbu, od nej dnes dostal na znak úcty k rodine a manželstvu finančný príspevok vo výške 1000 lei (asi 220 eur). Mnohé spomedzi dovedna 600 manželských párov sa zúčastnili aj na spoločnom slávnostnom trojchodovom obede a tanci.

Udalosť sa konala v tančiarni, ktorú zdobili červené balóny. Manželským párom do tanca púšťali tradičné rumunské romantické skladby a všetky ženy dostali červené ruže.

Organizátorka podujatia Florentina Popescová uviedla, že najdlhšie zosobášená dvojica sa vzala pred 66 rokmi. "Sú pre nás všetkých príkladom toho, čo znamená manželstvo," dodala.

romania_0a000002-747a-71fd.jpg

Našli sa aj kritici podujatia

Jedna z účastníčok, 72-ročná Silvia Agapiová, ktorá je vydatá už 52 rokov, vyjadrila ľútosť nad tým, že rozvod je dnes bežným javom. "Začali sme s myšlienkou, že chceme urobiť všetko možné pre to, aby sme toho druhého spravili šťastným. Chceli sme spolu ostať celý život," opísala Agapiová vlastné dlhotrvajúce manželstvo.

Iný manželský pár, ktorý je zosobášený už 55 rokov, uviedol, že kľúčom k ich úspešnému zväzku je "vzájomné porozumenie".

Našli sa však aj kritici osláv manželstva, ktorí sa domnievajú, že podujatie môže byť súčasťou kampane pred parlamentnými voľbami. Tie sa v Rumunsku uskutočnia v decembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok