Výstavu kontroverzného fotografa v Rusku ukončil veľký škandál

TA3 ČTK
26.9.2016 15:11

Škandálom skončila v Rusku výstava kontroverzného amerického fotografa Jocka Sturgesa, na ktorej sa objavili zábery nahých dospievajúcich dievčat.

Výstavu kontroverzného fotografa v Rusku ukončil veľký škandál
instagram.com/cppoficery/

Škandalózny aj v USA

Výstavu v moskovskom Stredisku bratov Lumièrovcov zablokovali aktivisti militantnej organizácie Dôstojníci Ruska. Poslanci ruského parlamentu žiadajú o policajné vyšetrovanie. Organizátori nakoniec výstavu predčasne ukončili.

 

Мы всегда действуем строго в рамках закона и другим не позволим нарушать! На выставке Джока Стерджеса Инспекторы ЦПП задержали провокатора, облившего фотографию жидкостью желтого цвета, и передали его полиции. #выставка #ЦентрПрофилактикиПравонарушений #ОфицерыРоссии #болотнаянабережная #москва #джокстерджес #центрфотографиибратьевлюмьер #новости #стэрджес #джокстэрджес #стерджес #братьялюмьер

Fotka uverejnená používateľom @cppoficery, Sep 25, 2016 o 8:20 PDT

Šesťdesiatdeväťročný Sturges si za jeden z hlavných motívov svojej tvorby zvolil nahých adolescentov a nudistov. Rozporné renomé majú jeho snímky aj v USA, kde pred dvadsiatimi piatimi rokmi prehľadali jeho kalifornský ateliér agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie.

Neskôr sa štáty Alabama a Tennessee pokúsili postaviť jeho album fotografií mimo zákon. Žiadny z pokusov kriminalizovať v USA Sturgesovu tvorbu ale nevyšiel. V Rusku sa do čela boja proti americkému fotografovi postavila poslankyňa Jelena Mizulinová, ktorú médiá často označujú za hlavnú ruskú strážkyňu mravnosti.

ludia_0a000002-1c73-2e94.jpg

Všetky sú vraj plnoleté

Mizulinová Sturgesovu výstavu označila za exhibíciu detskej pornografie a požiadala o zásah generálnu prokuratúru. Jeden z návštevníkov výstavy polial vystavené zábery močom. Ministerstvo kultúry vyhlásilo, že s organizovaním výstavy nemá nič spoločné.

Sturges, ktorý svoje fotografie označuje za "oslavu ľudskej prirodzenosti", je reakciou ruských konzervatívnych aktivistov ohromený. V rozhovore v ruskej televízii REN vyhlásil, že nikde vo svete jeho zábery nevyvolali podobne búrlivé odmietnutia. Všetky jeho modelky sú údajne plnoleté. Kremeľ odmietol diskusiu o Sturgesovej tvorbe akokoľvek komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok