Dopravné zápchy v Kalifornii chcú využiť na výrobu elektriny

TASR
26.9.2016 10:48

Vozidlá, ktoré každý deň zahlcujú kalifornské diaľnice, by mohli vyprodukovať aj niečo užitočné, napríklad elektrickú energiu.

Dopravné zápchy v Kalifornii chcú využiť na výrobu elektriny
SITA/AP

Kalifornská energetická komisia chce investovať dva milióny dolárov (1,78 milióna eur) do výskumu, či piezoelektrické kryštály možno použiť pri výrobe elektriny z mechanickej energie vozidiel. Malé kryštály, ktoré pri stlačení produkujú elektrickú energiu, by sa mohli umiestniť pod asfalt a prispieť do národnej rozvodnej siete.

CEC chce vybrať spoločnosti alebo univerzity, ktoré by sa na projekte podieľali. Uzávierka prihlášok je 18. novembra a komisia pridelí kontrakt na jar budúceho roka. Kalifornia chce využiť "elektrické" cesty na to, aby splnila svoj cieľ a do roka 2030 dosiahla 50-percentný podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej výrobe elektriny. Do konca tohto roka chce dosiahnuť 25 %.

Tento výskum v Kalifornii nasleduje po sérii podobných projektov v Japonsku, Taliansku a Izraeli. Mnohé z nich sa však skončili fiaskom. Napríklad izraelská spoločnosť Innowattech, ktorej pilotný projekt v roku 2009 pritiahol pozornosť celého sveta, je v súčasnosti v likvidácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok