Bosnianski Srbi rozhodli o spornom štátnom sviatku

TA3 ČTK
25.9.2016 14:16

Bosnianski Srbi v kontroverznom referende takmer jednohlasne schválili 9. január ako štátny sviatok. Po sčítaní približne 30 percent odovzdaných hlasov podporilo tento deň 99,8 percenta voličov, informovala s odvolaním sa na volebnú komisiu agentúra APA.

Hlasovanie vyvolalo odpor najmä u časti bosnianskeho obyvateľstva moslimskej národnosti a v krajine sa opäť vystupňovalo napätie. Referendum sa konalo aj napriek zákazu, ktorý vyslovil ústavný súd a tiež nesúhlasu v zahraničí. O možnom použití sily voči "konfliktým Srbom" sa zmienil bývalý vojnový veliteľ bosnianskej, prevažne moslimskej armády Safer Halilović. 

Keď sa rozpadala Juhoslávia a všetko nasvedčovalo, že sa odtrhne aj Bosna a Hercegovina, zriadili bosnianski Srbi 9. januára 1992 svoju republiku za nezávislú od Sarajeva. Vtedajší bosniansky prezident Alija Izetbegović vyhlásil 3. marca nezávislosť krajiny na základe výsledkov referenda, ktoré ale Srbi bojkotovali. Nezávislosť Bosny uznalo až Európske spoločenstvo, 7. apríla vyhlásili Republiku srbskú. Onedlho v krajine začala vojna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok