Americký profesor predpovedal výsledky prezidentských volieb, doteraz sa nezmýlil

TASR
25.9.2016 12:30

V boji o kreslo prezidenta Spojených štátov vyhrá Donald Trump. Myslí si to človek, ktorý úspešne odhadol výsledky všetkých prezidentských volieb za posledných 30 rokov.

Americký profesor predpovedal výsledky prezidentských volieb, doteraz sa nezmýlil
ČTK

Tým človekom je Allan Lichtman, uznávaný profesor histórie na Americkej univerzite. Pred viac ako 30 rokmi vytvoril systém 13 kľúčov do Bieleho domu, ktoré popísal v knihe Predpovedanie budúceho prezidenta: Kľúče do Bieleho domu.

Na základe týchto kľúčov sa mu podarilo predpovedať výsledky volieb od roku 1984. Tentoraz tipuje za víťaza Donalda Trumpa. Zároveň ale pre denník Washington Post uviedol, že táto predpoveď bola zatiaľ tá najťažšia a nemusí vyjsť.

Lichtman nepoužíva na predpovedanie výsledkov volieb tradičné ukazovatele ako predvolebné prieskumy verejnej mienky, demografia či jeho vlastné politické názory. Vyvinul systém pravdivých a falošných tvrdení, ktorý nazval Kľúče do Bieleho domu. A podľa tohto systému vyhrá v novembri republikánsky kandidát.

Trinástimi kľúčmi je 13 tvrdení, na ktoré sa dá odpovedať pravda/nepravda. Sformulované boli na základe teórie, podľa ktorej sú voľby najmä hodnotením výkonu strany, ktorá má odchádzajúceho prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok