Centrom Budapešti otriasla explózia, zranenia utrpeli policajti

TA3 TASR ČTK
25.9.2016 07:53

Výbuch bomby v centre Budapešti bol namierený priamo na policajtov. Vyhlásili to maďarskí vyšetrovatelia. Dôkazy o tom, že by za explóziou stála zahraničná teroristická skupina polícia nemá, aj keď jej náčelník to vyslovene nevyučil.

Teroristický útok?

Policajné sily uzavreli oblasť v blízkosti námestia Oktogon a evakuovali budovy nachádzajúce sa v okolí prízemného obchodu na rohu ulice Király, ktorú explózia zasiahla. Polícia vypočúva obyvateľov okolia výbuchu. Ráno už časť evakuovaných pustili do svojich príbytkov, ostatní čakali v autobusoch.

Príčina explózie, ktorá nastala o 22:30 SELČ, zatiaľ nie je známa. Internetové vydanie denník Népszabadság uviedlo, že pred miestnosťou, prípadne v priestoroch domu číslo 2-4 na ulici Teréz körút vybuchla výbušnina, ktorá obsahovala aj klince.

"Pri výbuchu boli zranení dvaja hliadkujúci príslušníci Budapeštianskeho veliteľstva polície. Obaja sú hospitalizovaní. Polícia uzatvorila okolie a uistila sa, že ďalší zranení nie sú," povedala hovorkyňa Celoštátneho veliteľstva polície Melinda Csillagová.

Explózia rozbíjala okná

O stave členov hliadky zatiaľ nevydali žiadne správy. Podľa nepotvrdených informácií zranení boli policajt a policajtka. Muž bol zranený na nohe a žena utrpela poranenia nohy.

V okolí tlaková vlna rozbila viaceré okná a bolo poškodených mnoho vozidiel. Bezpečnostný expert Péter Tarjányi pre televíziu uviedol, že všetko naznačuje tomu, že nešlo o výbuch plynu. Zdôraznil, že polícia presne vie, čo sa stalo, o čom svedčí aj skutočnosť, že nikto nehovorí o teroristickom útoku.

Podľa britského serveru explózia vyvolala obavy z teroristického útoku. Zábery z mesta ukazujú podľa Mirror kolóny policajných vozov smerujúce k miestu výbuchu a ľudí, ktorí utekajú opačným smerom. Podľa AP explózia neviedla k požiaru.

Zranených previezli do nemocnice, kriminalisti hľadajú stopy. Polícia uzavrela okolie obchodu neďaleko Hudobnej akadémie Franza Liszta. Podľa verejnoprávnej televíznej stanice M1 cez uzatvorený úsek nepustili policajti ani sanitku so sirénou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok