V KĽDR sa konal prvý letecký deň, predviedli americké aj ruské stroje

TA3 TASR
25.9.2016 00:32

Severná Kórea usporiadala svoj prvý letecký deň pre verejnosť. Podujatie sa uskutočnilo iba niekoľko týždňov po tom, ako krajina vykonala svoju piatu jadrovú skúšku, ktorá vyvolala rozhorčenie a ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva.

V KĽDR sa konal prvý letecký deň, predviedli americké aj ruské stroje
SITA/AP

Dvojdňové podujatie sa konalo na nedávno zrenovovanom letisku Kalma, ktoré v minulosti slúžilo ako základňa vzdušných síl. Jeho obnova súvisí so zámermi Pchjongjangu podporiť cestovný ruch v okolí prístavného mesta Wonsan, 25 kilometrov od mesta leží zimné rekreačné stredisko Masik.

korea-2_0a000002-fe33-0342.jpg

Šou sa začala predvedením amerického vojenského vrtuľníka typu Hughes MD-500, jedného z mnohých, ktoré KĽDR získala v 80. rokoch prostredníctvom tretích krajín, čím obišla exportné obmedzenia Spojených štátov. Nasledovali akrobatické čísla ruskej bojovej stíhačky Mig-29.

Zvyšok severokórejskej armádnej letky pozostáva prevažne zo zastaraných čínskych verzií stíhačiek typu MiG-17, MiG-19 a MiG-21. Experti, ktorých cituje denník The Straits Times, tvrdia, že nízky počet letových hodín a výcvik pilotov v KĽDR sťažujú technické nedostatky vzdušných síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok