EÚ musí prevziať kontrolu nad hranicami, potvrdil migračný summit

TA3 TASR
24.9.2016 15:41

Vlády krajín ležiacich na tzv. balkánskej migračnej trase sa zhodujú v tom, že kontroly na vonkajších hraniciach EÚ musia byť posilnené. Rakúsky kancelár Christian Kern to vyhlásil na záver summitu vo Viedni, ktorý bol venovaný utečeneckej kríze.

Problém balkánskej cesty

Podľa Kernovho vyjadrenia je potrebné "opätovne získať kontrolu" nad vonkajšími hranicami, aby "sme to boli my, kto rozhoduje o tom, kto prichádza do Európy, a nie organizácie prevádzačov".

Šéf rakúskej vlády tiež informoval, že lídri 11 európskych krajín diskutovali vo Viedni o možnom rozšírení misie pohraničnej agentúry EÚ Frontex v danom regióne. Napriek uzatvoreniu hraníc na balkánskej trase v polovici februára totiž odvtedy prišlo na územie Nemecka ďalších 50.000 nelegálnych migrantov.

Podľa Kerna lídri na summite hovorili aj o zrýchlení azylových konaní v Grécku, aby sa znížil počet migrantov, ktorí uviazli v tejto krajine, ako aj o uzavretí repatriačných dohôd s africkými štátmi, podobných marcovej dohode medzi EÚ a Tureckom. Európska komisia tiež naznačila možnosť, že v "dohľadnom čase" dôjde k uzavretiu takejto dohody s Afganistanom.

Merkelová sľúbila pomoc

Rakúsko zdôrazňuje potrebu zabezpečiť ďalšie dohody o navracaní migrantov do krajín pôvodu vzhľadom na predpoklad, že príčiny migrácie z týchto častí sveta budú pretrvávať. Kern vyjadril opatrný optimizmus, čo sa týka vznikajúceho "povedomia o probléme".

Na stretnutí usporiadanom z iniciatívy rakúskeho kancelára sa zúčastnili aj predstavitelia Albánska, Bulharska, Grécka, Chorvátska, Macedónska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Slovinska a Srbska. Orgány EÚ reprezentovali predseda Európskej rady Donald Tusk a eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo Viedni konštatovala pokrok v boji proti nelegálnej migrácii a vyhlásila, že cieľom musí byť tento jav "v najväčšej možnej miere zastaviť". Prisľúbila pritom ďalšiu pomoc Grécku a Taliansku, a to v podobe každomesačného prijímania niekoľkých stoviek migrantov z týchto krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok