V Chorvátskom Grobe chceli odvolať starostu, hlasovanie je neplatné

TA3 TASR
24.9.2016 12:48

Referendum o odvolaní starostu Chorvátskeho Grobu Radovana Benčíka je neplatné. Nezúčastnilo sa ho totiž dostatok ľudí. Do hlasovacích miestností neprišlo ani 40 percent obyvateľov. Starosta Benčík tak zostáva na svojom poste.

Miestne referendum v Chorvátskom Grobe vyhlásilo obecné zastupiteľstvo ešte v júli na základe petície, ktorú podpísalo 1250 občanov, teda viac ako 30 percent oprávnených voličov. Petíciu spustili 27. mája. Nespokojní obyvatelia v nej starostovi napríklad vyčítali, že neriešil akútny problém dopravného napojenia obce na cesty nadregionálneho významu.

Domnievajú sa tiež, že starosta netransparentne nakladá s financiami obce, okrem iného mu dávajú za vinu, že peniaze z obecnej kasy míňa na vlastnú PR kampaň. Podľa nespokojencov Benčík takisto nekoná v schválených projektoch. Postupy starostu v prípade verejných obstarávaní vraj nesú znaky klientelizmu v prospech spriaznených spoločností či osôb.

Výsledky referenda by boli platné, ak by sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak by bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Do zoznamu oprávnených voličov je pritom zapísaných 3964 obyvateľov, z nich sa miestneho referenda zúčastnilo 1354. Tí v obálkach odovzdali celkovo 1349 platných hlasov. Podľa údajov zo zápisnice referenda sa kladne, teda za odvolanie starostu, vyjadrilo 1326 oprávnených voličov, nesúhlas dalo najavo 23.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok