IT firma dostala veľkú pokutu, podľa opozície to ohrozuje slobodu

TA3 TASR
23.9.2016 17:15

80-tisíc eur musí zaplatiť IT firma Websupport preto, že registrovala domény vlastníkom webov s hazardom. Opozícia kritizuje, že pokutu nedostali tí, ktorí stránky či servery prevádzkujú. Šéf finančnej správy tvrdí, že len dodržiavajú zákon.

IT firma dostala veľkú pokutu, podľa opozície to ohrozuje slobodu
SITA/AP

Rajtár obviňuje Kažimíra

Jozef Rajtár (SaS) upozornil na to, že pokutu nedostala firma, ktorá internetové stránky reálne prevádzkuje, ani firma, ktorá prevádzkuje počítačové servery. Pokutu dostala len firma, ktorá registruje domény. Zodpovedný je za to podľa neho v konečnom dôsledku minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Hovoríme o tom ministrovi, ktorý nekonal, keď sa na finančnej správe zaobstarával korupčne predražený systém za 140 miliónov eur, hovoríme o nekonaní ministra Kažimíra, keď zmluvy za ďalšie desiatky miliónov boli na finančnej správe utajené, aby ľudia nevideli detaily, komu peniaze idú," tvrdí Rajtár.

Podľa opozičného poslanca je teraz Kažimír zodpovedný aj za spomínanú pokutu pre firmu Websupport. "Nehovoríme už iba o krytí toho, že ľudia zaplatia dane, ktoré sa často rozkradnú. Hovoríme o tom, že sa ohrozujú financie súkromnej firmy tak, aby nemohla poriadne fungovať," vyhlásil Rajtár. Podľa opozičných poslancov to môže súvisieť s verejným angažovaním sa spolumajiteľa firmy Websupport Michala Trubana a jeho kritickými vyjadreniami na adresu vlády.

Kažimíra predvolali na finančný výbor

"My sme si ministra Kažimíra predvolali na finančný výbor, ktorý sa, predpokladám, vzhľadom na lehotu 7 dní, bude konať začiatkom budúceho týždňa. Budeme sa ho prednostne pýtať na rozprášenie tímu, ktorý vyšetroval daňové podvody a ktorý práve preto zrušili. Budeme pýtať aj na ďalšie okolnosti, samozrejme, aj na spomínanú pokutu hostingovej firme," dodal Rajtár.

Denník N informoval, že Websupport dostal od daňovej správy pokutu 80.000 eur. Hostingová firma bola na papieri vlastníkom stránok s hazardom. Websupport registroval tisícky internetových domén, medzi nimi aj domény štyroch firiem, na ktoré keď niekto klikol, zobrazil sa mu web propagujúci hazardné hry. Na Slovensku sa hazardné hry bez licencie propagovať nemôžu.

FS sleduje dodržiavanie zákona

Finančná správa si podľa jej prezidenta Františka Imreczeho váži úspešných podnikateľov, ale pre každého platí, že pokiaľ nastane porušenie zákona, daniari musia konať. Šírenie nelegálneho hazardu na Slovensku totiž nie je žiadané a finančná správa ho postihuje.

„Finančná správa pri dozore nad hazardnými hrami neskúma, či je obsah šírený držiteľom domén, alebo sa držiteľ rozhodol tieto domény plniť obsahom tretích strán. Pokiaľ na takýchto doménach dôjde k propagovaniu alebo prevádzkovaniu nelegálneho hazardu na Slovensku, finančná správa na to reaguje. Vo vzťahu k zákonu je držiteľ domény zodpovedný za to, aký obsah na tejto doméne umožňuje šíriť,“ vysvetlil šéf daniarov.

Imrecze odmieta súvisieť s verejným angažovaním sa spolumajiteľa firmy Websupport. Opozícia sa podľa neho takto snaží len opätovne vtiahnuť daniarov do politického boja. „Absolútne to odmietam. Finančná správa naozaj neskúma, akým občianskym aktivitám sa daňové subjekty venujú. Skúma jedinú vec, či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona,“ zdôraznil.

Vyjadrenia opozície podľa neho svedčia len o dvoch veciach. Buď o danom prípade nemajú dostatok informácií, alebo nebojujú za slobodu internetu, ale za propagovanie šírenia nelegálneho hazardu na Slovensku. „Okrem dodržiavania zákona finančná správa uložením pokuty tomuto držiteľovi domén nesledovala nič iné,“ dodal Imrecze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok