Pre žltačku vyhlásili v Sobranciach mimoriadnu situáciu

TASR
22.9.2016 09:54

Primátor Sobraniec Pavol Džurina vyhlásil na území mesta mimoriadnu situáciu. Dôvodom je ohrozenie verejného zdravia druhého stupňa, za ktoré sa považuje zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke.

Pre žltačku vyhlásili v Sobranciach mimoriadnu situáciu
TASR

Nízke hygienické podmienky

V meste Sobrance eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach spolu 104 prípadov tohto ochorenia. Najkritickejšia situácia je podľa slov Džurinu v lokalite na Michalovskej ulici, kde žije približne 600 príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít. Bývajú tu za veľmi nízkych hygienických podmienok. „Ďalšie ohniská nákazy sú na Ul. Bernolákovej, Gorkého, VHA je rozšírená po celom meste,“ dodal.

RÚVZ v Michalovciach na základe opakovaného hlásenia michalovskej nemocnice o ochorení na VHA a v súvislosti s protrahovaným epidemickým a narastajúcim výskytom prípadov tohto ochorenia u detí predškolského a školského veku v meste Sobrance vydal rozhodnutie o povinnom očkovaní. Informovala o tom regionálna hygienička RÚVZ v Michalovciach Janka Stašková.

Zrušili hromadné podujatia

To sa týka detí vo veku od jedného do 15 rokov s trvalým pobytom v meste Sobrance. Platí aj pre osoby vo veku od troch do 15 rokov, ktoré navštevujú miestne predškolské a školské zariadenia. Cieľom tohto opatrenia je predchádzať ďalšiemu vzniku a šíreniu prenosného ochorenia. V súvislosti s ním boli zrušené aj viaceré hromadné podujatia v regióne dolného Zemplína.

VHA trápi zemplínsky región už druhý mesiac. Infektologické oddelenie michalovskej nemocnice už v pondelok hlásilo plný stav. Priemerná dĺžka hospitalizácie pri tejto diagnóze je osem až desať dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok