Irán zakázal bicyklovanie žien, Instagram zaplavili ich fotografie

TA3 TASR
21.9.2016 14:43

Ženy v Iráne zaplavili sociálnu sieť Instagram svojimi fotografiami z cyklovýletov, aby tak protestovali proti fatwe vydanej 10. septembra najvyšším duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím. Ten vyhlásil bicyklovanie žien za škodlivé, pretože tým pútajú pozornosť mužov, ohrozujú dobré mravy i vlastnú cudnosť.

Irán zakázal bicyklovanie žien, Instagram zaplavili ich fotografie
SITA/AP

Iránske feministické združenie My Stealthy Freedom sa v reakcii na fatwu rozhodlo zhromažďovať na svojom konte na Instagrame fotografie bicyklujúcich sa Iránok, hrdých na to, že sa venujú tomuto druhu športu. Každá zo zverejnených snímok má už okolo 10.000 kliknutí "Páči sa mi".

Jedna z prispievateliek pod svoju fotografiu napísala želanie, aby aj ženy v Iráne mali rovnaké právo ako muži a mohli sa bicyklovať slobodne po svojej vlastnej krajine. "Rešpektujme a podporme každú z nás," uviedla.

Iná cyklistka pod fotografiu zo spoločného cyklovýletu s manželom napísala, že s bicyklovaním kvôli fatwe neprestanú. Ďalšia mladá žena zverejnila na stránke snímku, ako sedí na bicykli, bez šatky na hlave, spieva a "nevhodne" sa smeje, čím - ako sama upozorňuje - porušila naraz hneď štyri zákazy - harám - vzťahujúce sa na správanie žien na verejnosti.

Vydanie fatwy nasledovalo po Chameneího lokálnom zákaze z 27. júla, ktorý platil len pre ženy v meste Mariván. Toto rozhodnutie vyvolalo veľký hnev tamojších cyklistiek, ktoré 2. a 9. augusta zorganizovali protestné cyklojazdy ulicami mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok