PR správa

Koho by občas nebolela hlava? 7 tipov, čo s tým

PR
25.9.2016 00:00

Bolesť hlavy je jeden z najnepríjemnejších príznakov, aký vás môže stretnúť. Navyše, môže, ale aj nemusí znamenať vôbec nič.

Koho by občas nebolela hlava? 7 tipov, čo s tým
PR

Existujú viaceré druhy bolestí hlavy

Bolesti hlavy rozhodne netreba podceňovať, hoci veľa ľudí má tendenciu tento symptóm ignorovať. Ak vynecháme prirodzenú bolesť napríklad z únavy, preťaženia mozgu alebo očí, prípadne bolesti spôsobené napríklad chrípkou, môže ísť aj o signál, že niečo je vo vašom tele v neporiadku. Bolesť hlavy rozhodne patrí medzi bežné problémy väčšiny ľudí a je viac spôsobov, ako sa s ňou vysporiadať.

V princípe podľa toho, ako sa tento príznak prejavuje, môžu byť bolesti hlavy tupé a pulzujúce alebo ostré a presne ohraničené. Najčastejším typom je tenzná bolesť hlavy, ku ktorej dochádza k stiahnutiu svalov šije a skalpu. Takáto bolesť začína vzadu na temene a krku a postupuje dopredu, prípadne presne naopak.

Druhým typom bolesti hlavy je migrénová bolesť, niekedy nazývaná aj migrenózna. Ako správne tušíte, vyskytuje sa napríklad pri migréne, avšak nie je to jediný syndróm, ktorý vás môže pri tejto bolesti trápiť. Najčastejšie boli v tomto prípade len jedna strana hlavy, bolesť môže byť aj v zadnej časti alebo za očami. Tieto bolesti môžu trvať zopár hodín, ale aj niekoľko dní.

Najmenej častou je histamínová bolesť hlavy, čo je aj dobre, pretože je zo všetkých foriem a druhov bolestí najintenzívnejšia. Presný dôvod, čo je za vznikom tejto bolesti, nie je známy, ale postihuje viac mužov ako ženy. Tieto bolesti sa objavujú v pravidelných intervaloch a nachádzajú sa prevažne okolo očí, za očami a na jednej strane hlavy (ľavej alebo pravej) V extrémnom prípade sa môže pridružiť aj rozmazané videnie a upchatý nos.

6 rád, ako bolesť zvládnuť

Poďme sa teraz pozrieť na to, čo vám môže pri bežnej bolesti pomôcť. Najčastejším dôvodom bežnej bolesti je problém so stiahnutými svalmi krčnej chrbtici. Tento problém sa dá vyriešiť priložením teplého obkladu na šiju, kým sa svalstvo neuvoľní. Druhou možnosťou je studený obklad, ten sa ale prikladá pre zmenu na čelo.

Zaujímavou je naša tretia rada - masáž. Hovoríme tu predovšetkým o masáži spánkovej oblasti na oboch stranách hlavy naraz, ideálne palcami. Stačí niekoľko krúživých pomalých pohybov a bežná bolesť, ktorá nemá patologickú príčinu, by mala veľmi rýchlo pominúť. Ak nepomôže masáž, skúste jogu a niektoré jej cvičenia na uvoľnenie svalového napätie v hornej časti tela.

Zaujímavým receptom na bolesť hlavy je kofeín - ak si dáte jedno malé presso, dokáže to spraviť s organizmom zázraky a bolesti môžu veľmi rýchlo ustúpiť. Našim šiestym tipom je čaj. Veľa domácich receptov spomína najmä bylinkové čaje a to konkrétne čaj z deväťsilu lekárskeho a čaj z dubovej kôry.

Siedma rada - tá najdôležitejšia

Nebojte sa, nezabudli sme - keďže sme vám sľúbili 7 tipov, ten posledný, ktorý je najdôležitejší, sme si nechali na záver. A tým je celkové uvoľnenie od stresu, napätia a záťaže hlavy. Čo to znamená? Okamžite prestaňte pracovať, prestaňte sa sústrediť na počítačovú obrazovku alebo čokoľvek iné, čo robíte. Ľahnite si a zavrite oči - niekedy takýto jednoduchý relax spraví najväčšie zázraky.

Samozrejme, nechceme bolesť hlavy vôbec podceňovať - môže za ňou byť pokojne problém s krčnou chrbticou, centrálnou nervovou sústavou aj vážnejšia choroba. Preto, ak bolesti neprestávajú, nebojte sa navštíviť lekára. Aj takýto zdanlivo bezvýznamný príznak môže byť signálom nejakého ochorenia.

Ak by ste chceli vedieť, čo všetko môže bolenie hlavy znamenať, a to aj u dospelých, aj u detí, aj v tehotenstve, odporúčame vyskúšať pátrať po ďalších informáciách. Napríklad na komplexnom medicínskom portáli Zdravotéka.sk, ktorý vám na túto otázku dá vyčerpávajúce odpovede!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok