V Saudskej Arábii kameňovali satana, vlani tam zahynuli tisíce ľudí

TA3 TASR
12.9.2016 15:29

Takmer dva milióny pútnikov v Saudskej Arábii vykonali jeden z posledných obradov islamskej púte hadždž - symbolické kameňovanie satana v údolí neďaleko mesta Mekka. Moslimský svet totiž práve slávi začiatok trojdňového sviatku obetovania s názvom íd al-adhá.

Smrť v tlačenici

Obrad kameňovania satana sa koná v údolí Miná, kde počas vlaňajšej púte došlo k tlačenici a následnej panike, ktoré si vyžiadali vyše 2400 ľudských životov.     

Mladší pútnici pomáhali svojim rodičom - niektorí z nich boli na invalidných vozíkoch - dostať sa k obrovskému mnohoposchodovému komplexu Džamarát v údolí Miná, kde veriaci hádžu okruhliaky do troch obrovských stĺpov predstavujúcich satana. Tam sa podľa moslimskej tradície satan snažil odhovoriť proroka Ibráhíma (biblického Abraháma) od toho, aby sa poddal Božej vôli. Boh totiž kázal Ibráhímovi, aby obetoval svojho syna a zabil ho. Boh však nakoniec jeho syna ušetril.

Očista duše od hriechov

Väčšina pútnikov zostane v Miná do stredy 14. septembra, keďže rituál kameňovania satana trvá tri dni. Spať budú v obrovskom stanovom tábore v Miná, potom hadždž ukončia. V závere púte sa ešte vrátia do Mekky, kde obchádzajú ústrednú moslimskú svätyňu Kába. Tá metaforicky predstavuje v islame Dom Boží a jedinečnosť Boha.     

Päťdňová púť pozostáva zo série rituálov, ktoré majú očistiť dušu od hriechov a prehĺbiť pocit rovnosti a bratstva medzi moslimami. Púť musia absolvovať raz život všetci moslimovia, ak im to dovoľuje zdravie a majú na ňu dostatok financií.     

Saudskoarabská vláda v posledných rokoch minula miliardy dolárov na zlepšenie bezpečnosti púte, obzvlášť v Miná, kde sa stali niektoré z najtragickejších nehôd - napríklad aj vlani. Odvtedy saudskoarabské úrady rozšírili úzke uličky v Miná, ktoré vedú k veľkým chodníkom okolo komplexu Džamarát. Pútače na uliciach odporúčajú obrovským davom ľudí, aby "zbytočne neprepĺňali priestranstvá a netlačili sa".     

Posledné dni púte hadždž sa teda zhodujú so sviatkom obetovania íd al-adhá, ktorým si veriaci pripomínajú skúšku Ibráhímovej viery. Počas sviatku, ktorý sa končí vo štvrtok 15. septembra, moslimovia tiež zabíjajú ovce alebo kozy a mäso dávajú chudobným.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok