Do turizmu pôjde ďalší rok menej peňazí, varujú pred dôsledkami

TASR
3.9.2016 11:18

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok namiesto podpory cestovného ruchu skôr turizmus pribrzdí. Je o tom presvedčený Zväz cestovného ruchu. V kapitole ministerstva dopravy sa totiž pre cestovný ruch na rok 2017 plánuje suma 7,5 milióna eur. V aktuálnom roku to bolo 11,5 milióna eur.

Do turizmu pôjde ďalší rok menej peňazí, varujú pred dôsledkami
SITA/Radoslav Maťaš

Nad Európou bude vraj strácať

Výkonnosť cestovného ruchu pritom podľa zväzu konečne po rokoch stúpa, a preto sa podľa prezidenta ZCR SR Mareka Harbuľáka očakávalo, že peňazí pre turizmus bude viac. Jediným aktívnym nástrojom štátu na podporu odvetvia cestovného ruchu sú dotácie na podporu propagácie a prezentácie Slovenska, ktoré smerujú pre oblastné organizácie a krajské organizácie cestovného ruchu. Tie zastrešujú subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu v regiónoch Slovenska.

"Odmenou za to, že prinášame štátu viac peňazí, je zníženie podpory. Z takmer 5 miliárd eur minutých turistami na služby v cestovnom ruchu v roku 2015, získal štát na dani z pridanej hodnoty (DPH) 280 až 300 miliónov eur a v tejto oblasti je zhruba 380.000 pracovných miest a potrebné sú ďalšie," zdôraznil Harbuľák. Podľa neho stačí jeden rok, keď bude mať Slovensko menej na podporu propagácie a vo vysoko konkurenčnom prostredí, ktoré je v Európe, bude hneď strácať.

Turisti pôjdu inde

"Nebudeme pre potenciálnych návštevníkov viditeľní, a to bude mať nielen okamžitý následok, ale ako ukazujú skúsenosti z minulosti, bude sa to s nami vliecť aj niekoľko rokov," upozornil prezident zväzu. Nemožno sa podľa neho spoliehať len na to, že na Slovensko automaticky prídu turisti, lebo sme bezpečná krajina. "Takýchto krajín je v Európe viacero. Turisti pôjdu inde," doplnil.

Zabúda sa pritom podľa neho aj na fakt, že v budúcom roku sa bude po prvý raz z tohto balíka financovať aj činnosť a propagácia, ktorú zabezpečuje Slovenská agentúra pre cestovný ruch. "Znamená to, že navrhovaná suma 7,5 milióna eur sa ešte zníži o ďalšiu významnú sumu," konštatoval Harbuľák.

V tomto roku sa podľa zväzu pre OOCR a KOCR vyplatili dotácie vo výške zhruba 4,2 milióna eur. Suma sa vypočítava z podkladov v roku 2014 a keďže bol minulý rok oveľa úspešnejší než rok 2014, predpokladalo sa, že financií bude viac. Aby sa teda podľa Harbuľáka mohlo v oživení turizmu predovšetkým v regiónoch pokračovať. Zväz cestovného ruchu preto vyzýva vládu, aby prehodnotila financovanie turizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok